Knjiga dr. Fikreta Karčića "Bošnjaci i izazovi modernosti" objavljena u Turskoj

Poznata turska izdavačka kuća "Pruva Yayınları" objavila je knjigu dr. Fikreta Karčića, uglednog profesora Komaparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, pod naslovom "Modernite Karşısında Bosna ve Boşnaklar: Geç Osmanlı ve Habsburg Dönemleri", prenosi Anadolu Agency (AA).

Ova publikacija predstavlja prijevod na turski jezik knjige "The Bosniaks and the Challenges of Modernity: Late Ottoman and Hapsburg Times" (Bošnjaci i izazovi modernosti - Kasni osmanlijski i Habsburški period) objavljene 1999. godine u izdanju Izdavačkog centra Islamske zajednice "El-Kalem".

Prijevod na turski jezik uradila je Sevilay Unal.

Kako je objavio portal radiosarajevo.ba, ovo je treći prijevod ove knjige, pored bosanske i arapske verzije koje su objavljene 2004. godine.

Ova publikacija predstavlja autentično istraživanje dr. Karčića, koja nudi opsežan prikaz reakcija Bošnjaka i posljedica koje je pojava modernosti prouzrokovala u Bosni i Hercegovini tokom kasnog osmanlijskog i habsburškog perioda.

Dr. Fikret Karčić rođen je 1955. godine u Višegradu. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Godine 1978. završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Stepen magistra i doktora nauka stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985, odnosno 1989. godine.

Osim na matičnom Pravnom fakultetu u Sarajevu, predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State Universityju (SAD).

Njegov glavni akademski interes je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u postosmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar