Ko stoji iza udara na Islamsku zajednicu u BiH?

 • (Foto: Agencije)
 • Elnur Salihović

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se u posljednje vrijeme sve češće suočava s organizacijama i pojedincima koji svojim javnim istupima, posebno putem društvenih mreža, osporavaju pravo Islamske zajednice na tumačenje islamskih propisa i uređenja pitanja vezanih za svakodnevni život muslimana iz domena vjerskih propisa!

Ovo u razgovoru za INS rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta IZ mr. Elnur Salihović.

Povod za ovakvu reakciju su sve otvoreniji stavovi pojedinih selefijskih misionara u BiH. Oni, kako smatraju unutar struktura IZBiH, "šire smutnju" što je, tvrde, "direktan je udar na Islamsku zajednicu i njene institucije". U toku mjeseca ramazana pitanje autoriteta IZBiH dovedeno je u pitanje i u pogledu načina izdvajanja sadekatu-l-fitra i zekata.

Naši izvori u IZBiH tvrde da ima nekoliko organizacija koje su javno obznanile da prikupljaju zekat i sadekatu-l-fitr. Iako su u tome ranije učestvovala i pojedina udruženja iz Krajine i Sarajeva, ove godine je najagresivniju kampanju vodi Kurtuba iz Zenice. U okviru navedene organizacije djeluje Zijad Ljakić, poznat po radikalnim stavovima i, između ostalog, atakovanju na reisu-l-ulemu Kavazovića zbog odavanja počasti žrtvama terorističkih napada u Francuskoj 2015. godine.

Na društvenim mrežama je spomenut i Elvedin Pezić kojeg, taođer, nazivaju daijom i šejhom, a koji je u svojim tekstovima izrazio sumnju u pogledu načina izdvajanja sadekatu-l-fitra na način kako to radi IZBiH pa je u svom tekstu "Sažetak propisa o sadekatul-fitru" naveo da je "poznato kako su učenjaci hanefijske pravne škole smatrali dopuštenim izdvajanje sadekatul-fitra u novcu", ali da "mi smatramo da je preče da se to ne čini", što je doživljeno kao stavljanje nasuprot tradicionalnom hanefjskom učenju u BiH.

Elnur Salihović - Ko stoji iza udara na Islamsku zajednicu u BiH?

O ovakvom djelovanju u javnosti mr. Salihović kaže:

- Navedene organizacije i pojedinci, svojim interpretacijama propisa, veoma podlo zbunjuju muslimane u Bosni i Hercegovini i unose smutnju i razdor, a krajnji cilj je rastakanja jedinstvenog tkiva Islamske zajednice. Posebno je u posljednje vrijeme žestok napad na Fond Bejtu-l-mal, ključni fond u okviru Islamske zajednice, koji je od svog osnivanja 1968. godine, pa sve do danas, bio stub stabilnosti i razvoja Islamske zajednice, ali i fond iz kojeg su finansirane na stotine projekata značajnih za cjelokupno društvo u Bosni i Hercegovini i regiji – otvoreno govori Salihović za INS.

Nadalje, Salihović pojašnjava kako je izdvajanje sadekatul-fitra u Fond Bejtu-l-mal posebno značajna izdvajanja za edukaciju i stipendiranje učenika i studenata, razvoj mekteba, povratnička područja, projekte za mlade, pomoć socijalno ugroženim i osobama koje je zadesila određena nesreća, i druge opće-korisne projekte, što se u površnim tumačenjima zanemaruje.

- Sada možemo slobodno reći da, očigledno smišljenim kampanjama zbunjivanja muslimana u tumačenju propisa vezanih za davanje zekata i sadekatu-l-fitra, spomenute organizacije i pojedinci direktno osporavaju autoritet reisu-l-uleme i Vijeća muftija, koji su, prema šerijatskim propisima, ovlašteni i imaju puno pravo i odgovornost da urede ova pitanja – pojasnio je.

Podsjeća da su reisu-l-ulema i Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH izdali fetvu o obaveznosti davanja zekata i sadekatu-l-fitra u Fond Bejtu-l-mal i "preuzeli odgovornost za prikupljena sredstva, raspoređujući ih prema prioritetima naše Zajednice i društva".

- S druge strane, pomenute organizacije i pojedinci, vješto se zaklanjajući za navodnu brigu o siromasima, pokušavaju srušiti sistem koji je toliko dobra donio muslimanima ovih prostora, a to je upravo sistem organiziranog prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u Fond Bejtu-l-mal. Javni istupi bez odgovornosti, što je slučaj kod pomenutih organizacija i pojedinaca mogu biti veoma opasni i imati dalekosežne posljedice. Kada je riječ o siromasima, prave siromahe, u duhu propisa o zekatu i sadekatu-l-fitru naša zajednica stalno pomaže i radi to na efikasan način, bilo direktnom finansijskom pomoći iz Fonda Bejtu-l-mal ili kroz različite programe pomoći u hrani i drugim potrepštinama  - ističe Salihovć.

Islamska zajednica, objašnjava naš sagovornik, putem svojih džemata i medžlisa ima najbolju mrežu i radi veoma predano na pomoći i podršci najugroženijim muslimanima i smatra to svojom obavezom, bez obzira što je odgovornost i obaveza države i njenih institucija za brigu o ovim kategorijama stanovništa mnogo veća.

 - Pozivamo sve one koji su dobronamjerni i žele dobro muslimanima na ovim prostorima, da ponovo razmisle o svojim aktivnostima i prestanu sijati sjeme smutnje, da zajedno zasučemo rukave i u okviru uređenog sistema radimo i unapređujemo ukupno stanje muslimana, pripadnika Islamske zajednice u BiH – zaključio je Salihović u razgovoru za INS.

Komentari (2)

 • Irfan Busuladzic

  07.06.2019 22:25

  osvrt na komentar

 • Ibrahim Halilović

  30.04.2019 18:42

  KRITIKE JE MALO, ŠTA STE ZASLUŽILI

Pročitaj sve komentare (2)

Ostavi komentar