Američki predstavnički dom usvojio rezoluciju i priznao genocid nad Armenima

Američki predstavnički dom usvojio rezoluciju i priznao genocid nad Armenima

Američki predstavnički dom danas je napravio historijski korak nakon što je usvojio rezoluciju priznavši “genocid nad Armenima”, što će sasvim sigurno dodatno narušiti ioanko krhke odnose Ankare i Vašingtona.

 Aplauzima i čestitanjem rezolucija je izglasana sa 405 glasova za, kojom se Sjedinjene Države sjećaju žrtava genocida u Armeniji.

 Nensi Pelosi, predsjedavajuća Predstavničkog doma kazala je nakon toga da se osjeća počašćeno što se pridružila kolegama u sjećanju na, kako je navela, jednu od najvećih grozota 20 stoljeća: sistematskog ubijanja više od milion i po Armenskih muškaraca, žena i djece, koje je počinilo Osmansko carstvo.

 Iz Armenije su ranije vrlo često dolazili apeli da se ubistva od 1915. do 1917. godine priznaju kao genocid, koji je inače ranije priznalo više od 30 zemalja svijeta.

Inače, Turska je žestoko protivi da se radi o genocidu.

"Turska odbacuje rezoluciju SAD-a o armenskim tvrdnjama"

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je saopćilo da Turska odbacuje rezoluciju koja je usvojena u Predstavničkom domu SAD-a o armenskim tvrdnjama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Rezolucija, koja je očito napravljena i prihvaćena za domaću potrošnju, lišena je bilo kakve historijske ili pravne osnove”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Dodaje se također da rezolucija nije pravno obavezujuća i da predstavlja “besmislen politički korak“.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je na Twitteru reagovao riječima da se varaju oni koji misle da će se Turskoj osvetiti na ovaj način.

“Ova sramotna odluka onih koji iskorištavaju historiju u političke svrhe je za našu Vladu i za naš narod ništava“, poručio je Cavusoglu.

Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država je prihvatio nacrt rezolucije kojim su dešavanja iz 1915. godine okaraktrerisana "genocidom".

Nacrt, koji je u aprilu predložio demokratski zastupnik Adam Schiff, prihvaćen je sa 405 glasova za, dok je 11 zastupnika bilo protiv. Nacrt rezolucije, koji je dobio podršku Predstavničkog doma, mora biti usvojen i u Senatu na isti način kako bi bio prihvaćen.

Ambasador Turske u Washingtonu Serdar Kilic je putem Twittera osudio nacrt rezolucije, napominjući da je nacrt dobio podršku zbog utjecaja lobija stranih zemalja u Predstavničkom domu SAD-a bez ikakvog uvažavanja historijskih činjenica i objektivnih istraživanja.

Istakao je da ovakve odluke donesene bez ikakve vizije ne mogu ipak izbrisati ponosnu historiju Turske.

Turska ističe da se pomenuta dešavanja ne mogu definisati kao genocid i događaje iz 1915. godine je okarakterisala "tragedijom" za obje strane. Turska naglašava da se ovo pitanje treba riješiti iz perspektive "pravednog pamćenja" koje će značiti sažetak obostranog razumijevanja onog što se dogodilo i uzajamnog poštivanja pamćenja.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar