Do kuće u BiH za manje od 11.000 KM: Nekad je to bilo nezamislivo, a danas tako lako...

Do kuće u BiH za manje od 11.000 KM: Nekad je to bilo nezamislivo, a danas tako lako...

Zima je. Bezbrižni ste, pobjegli ste od gradske vreve i zaputili se u planinu, u tišinu. Uz omiljenu knjigu i čaj opuštate se od stresa, a hrane imate dovoljno da biste preživjeli još pokoji nalet hladnog vala, piše Večernji list BiH


Vremena kad su takve stvari bile nedostižne daleko su iza nas. Čak uz malo odricanja i vlastitim sredstvima nešto takvo može se priuštiti. Ranije je ovaj list pisao kako su montažne kuće postale hit u BiH, a njihove cijene postale su prihvatljive za svačiji džep. 


Primjerice, jedna bijeljinska tvrtka svoju kuću “Balkanika” prodaje za 11 tisuća maraka, odnosno, da budemo do kraja precizni, za 10.999 KM. 


Paneli od drva 


- Radimo kao Švicarska i kupaca uistinu imamo. Ova cijena koju smo istaknuli samo je za područje BiH - govore za Večernji list iz tvrtke. 


A da takva kuća traje godinama, potvrdila je Sanela Svraka koja je “Balkaniku” kupila prije osam godina. Proizvođači su objasnili od čega se grade njihovi objekti. 


- Grade se od panela čija je osnovna konstrukcija drvo. Uz drvenu konstrukciju, materijali koji se koriste u proizvodnji panela i drugih elemenata jesu izolacijski, pločasti materijali i spojna sredstva. Montažne kuće građevine su čiji se dijelovi proizvode u tvornici u obliku panela ili modula, zatim se prevoze do mjesta izgradnje - navodi se na stranici proizvođača. 


Što se samog drva tiče, ono se vraća u modu. 


- Drvo, koje je dugi niz godina bilo osnovni materijal za građenje, posljednjih desetljeća ima sve veću primjenu u izgradnji suvremenih objekata. Mala zapreminska težina drva u odnosu na čelik i beton nije zanemariva, kao i relativno velika čvrstoća paralelno s vlaknima te laka obrada. Slaba osjetljivost materijala na temperaturne promjene, mogućnosti montaže i dislociranje konstrukcije postavljaju drvo kao materijal za građenje u ravnopravne odnose s drugim građevinskim materijalima. Puno drvo otporan je materijal i sporije izgara nego betonski stupovi ili čelične grede. Drvo spada u jeftine materijale i u procesu obrade i proizvodnje zahtijeva daleko manje utroška energije nego ostali građevinski materijali - navodi se. 


Stručnjak Marko Franković u jednom od svojih tekstova o drvenim kućama piše o trajnosti objekata. 


- Obrađeno drvo hrasta u nezaštićenom prostoru može trajati do sto, u natkrivenom otvorenom prostoru do dvjesto, a u zatvorenom suhom prostoru čak do osamsto godina! Naravno, riječ je o vrlo trajnoj i kvalitetnoj vrsti drva, no i najmanje trajna jela može trajati do pedeset godina u nezaštićenom prostoru - kaže Franković. 

 

Drvene kuće - zdrava sredina 


Drvo kao ekološki građevni materijal ima svojstvo samoregulacije mikroklime u prostoru: 


- Trupci upijaju višak vlage u prostoru, a vraćaju je kad se zrak osuši. Taj prirodni materijal propušta zrak u oba smjera osiguravajući prirodnu ventilaciju prostora bez otvaranja prozora i vrata. Zato su drvene kuće zdrava, antialergijska sredina puna kisika. Osim toga, drvo ne proizvodi štetna zračenja u unutrašnjosti kuće i kvalitetna je akustična zaštita. Drvene kuće odlično podnose i niske temperature - ističe Franković, s tim da većina novorealiziranih projekata drvenih montažnih kuća ulazi u razrede niske energetske potrošnje A i A+.
 

- Za razliku od klasične drvene montažne kuće kod koje je uobičajena debljina vanjskog zida 240 mm, pasivna kuća treba više nego dvostruko deblji zid (494 mm). Razliku čini deblji sloj toplinske izolacije - navodi se. 


Ipak, ima nešto o čemu treba voditi računa. Radi se o lopovima. Ondje gdje dugo nema nikoga, zna se dogoditi da kuća nestane, no to je već druga tema, ali i poziv na oprez.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar