Pada prodaja stanova u Turskoj, ali raste interes stranaca

Pada prodaja stanova u Turskoj, ali raste interes stranaca

Posljednji izvještaj Zavoda za statistiku Republike Turske govori kako je prodaja novoizgrađenih stanova u zemlju u novembru ove godine za 27 posto manja u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najviše stanova je prodato u Istanbulu (17.9 posto), slijede Ankara i Izmir, dok su stanovi najmanje traženi u jugoistočnim dijelovima zemlje, prenose turski mediji.

Opala je prodaja stanova pod hipotekom, tako da od ukupne mase prodatih stanova 5.9 posto čini prodaja stanova na kojima je aktivirana bankovna hipoteka. 

Statistički gledano, novembar ove godine je prvi mjesec u kojem je u Turskoj generalno zabilježen pad prodaje stanova u novogradnji, a pad je zabilježen i u prodaji korištenih stanova. 

Na drugoj strani bilježi se rast prodaje stanova strancima u omjeru od 117 posto u odnosu na novembar prošle godine. Najviše stanova u novembru su kupili državljani Iraka, a slijede državljani Irana, Avganistana, Rusije i Saudijske Arabije.

Prema nezvaničnim procjenama u Turskoj za dalju prodaju na tržištu skupa sa stanovima čija je izgradnja u toku nalazi se preko dva miliona stambenih jedinica.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar