Pametna rješenja iz Boscha: Grijanje koje se pali glasom, pametne police i robotska kosilica...

Na sajmu CES 2019 u Las Vegasu, u centralnoj dvorani, štand br. 14020, od 8. do 11. januara 2019., Bosch predstavlja tehnološke odgovore na izazove današnjice, uključujući urbanizaciju, porast stanovništva i klimatske promjene.

Bosch, kao dobavljač tehnologije i usluga, naglasak će staviti na inovativna rješenja i usluge za mobilnost budućnosti i za pametni dom.

Izdvajamo neke od pametnih rješenja iz Boscha koja fasciniraju svijet.

Inteligentni asistenti: rješenja za pametan dom

Prepoznavanje hrane za pametnu pohranu:

Povezani uređaji svojim vlasnicima nude konkretne prednosti i na cesti i kod kuće, na primjer kada je u pitanju optimizacija pohrane hrane. Boschevi povezani hladnjaci s unutrašnjim kamerama sada nude novu funkciju: prepoznavanje hrane s preporukama za pohranu. Uređaj automatski prepoznaje oko 60 vrsta voća i povrća i putem aplikacije predlaže idealno mjesto za njihovu pohranu.

Kada se hrana pohrani na najbolji mogući način, ona dulje zadržava svježinu i ne morate je često bacati

Kuhanje bez ljepljivih zaslona osjetljivih na dodir:

PAI je Boschev projektor koji se postavlja iznad kuhinjskog elementa i pretvara cijelu površinu za pripremu hrane u zaslon osjetljiv na dodir. Integrirani 3D senzor može zabilježiti dodir površine čime se omogućava upravljanje dodirom.

To znači da korisnici imaju pristup širokom rasponu digitalnih usluga pri kuhanji ili pečenju, na primjer mogu lako pronaći recepte ili upravljati povezanim kuhinjskim uređajima. Zahvaljujući izdržljivoj izvedbi, sučelje uređaja PAI omogućava upravljanje i s masnim prstima, za razliku od uobičajenih pametnih telefona ili tableta.

Tim se pristupom oslobađa i prostor na radnoj površini. Jednostavna briga za travnjak zahvaljujući umjetnoj inteligenciji:

Bosch se služi strojnim učenjem za poboljšavanje načina na koji njegova robotska kosilica Indego prepoznaje prepreke na travnjaku procjenom podataka kao što su protok motora, ubrzanje, brzina motora i smjer. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, Bosch čini brigu za travnjak još jednostavnijom i praktičnijom tako što kosilici Indego prepušta zadatak košnje. Svaki se Indego prilagođava svojem vrtu kako bi ga mogao svaki put savršeno pokositi.

A Boschev novi povezani Indego S+ korisnicima pruža nove mogućnosti. Sada pruža podršku za glasovno upravljanje putem uređaja Alexa tvrtke Amazon, što ga čini jednom od prvih robotskih kosilica na tržištu koja pruža tu funkciju.

Pretvaranje polica u lične asistente:

Novi modul za interaktivnu projekciju BML100PI omogućava korisnicima da stvore pametne police u svojim ormarima. Jedan modul u jednom trenutku može projicirati funkcije zaslona osjetljivog na dodir na šest polica. Zahvaljujući tim projekcijama, ormar može prikazati vremenske prognoze, dnevni raspored korisnika ili podsjetnike na nadolazeće događaje.

Na temelju tih informacija formiraju se prijedlozi za odjeću za taj dan, a korisnici prijedloge mogu podijeliti na društvenim mrežama. Kada odjeća nestane s polica, korisnici mogu s pomoću virtualnog zaslona osjetljivog na dodir putem interneta naručiti novi komad ili dogovoriti uslugu pranja odjeće. Modul interaktivne projekcije pretvara bilo koju standardnu policu u osobnog asistenta koji čini svakodnevni život praktičnijim.

Prepoznavanje svakog pokreta:

Novi BMI270 senzor je inteligentni senzor za mjerenje inercije (inertial measurement unit, IMU) s iznimno niskom potrošnjom energije i osmišljen je za upotrebu u nosivim elektroničkim uređajima. BMI270 poboljšava funkcionalnost tih nosivih uređaja, uključujući brojanje koraka i prepoznavanje gesti te može razlikovati više aktivnosti, kao što su stajanje, hodanje, trčanje ili bicikliranje, a osim toga može otkriti i prelazak iz jedne aktivnosti u drugu. Može otkriti i gdje se te aktivnosti odvijaju – na primjer odvijaju li se one unutar vozila. Osim toga, novi senzor može otkriti kretnje kao što su savijanje ili podizanje ruke i okretanje zgloba, čime se omogućava rukovanje nosivim uređajima s intuitivnim gestama.

Prepoznavanje gesta u potpunosti je kompatibilno s operacijskim sistemom Wear OS tvrtke Google. Visoka razina učinkovitosti ovog uređaja za mjerenje inercije rezultat je kombiniranja tehnologije senzora za stopu zakretanja koja se često koristi u motornim vozilima sa znatno poboljšanim senzorom za ubrzanje.

bosch_smart_home_air_06_img_h900-2.jpg - Pametna rješenja iz Boscha: Grijanje koje se pali glasom, pametne stolice i robotska kosilica...

Ovladavanje klimom unutrašnjeg prostora:

Senzor AIR nudi inovativnu udobnost u klimatiziranom prostoru domaćinstva. Njime se bilježe i prikazuju informacije o kvaliteti zraka, temperaturi i vlažnosti, kao i podaci o svjetlini i buci. Korisnici mogu upravljati senzorom za ugodan boravak čak i bez pametnog telefona zahvaljujući sučelju koje se lako razumije i služi se logikom sličnom semaforima. Osim toga, aplikacija Bosch AIR nudi detaljnije informacije o mjerenjima tijekom vremena i omogućava korisnicima da prilagode postavke senzora. Time što nudi konkretne preporuke za poboljšanje kvalitete unutrašnjeg zraka i postizanje zdrave klime unutrašnjeg prostora, AIR pomaže ljudima da učinkovitije rade, lakše se koncentriraju i bolje se osjećaju.

Upravljanje glasom za sisteme za grijanje:

Zahvaljujući sučelju .aino chatbot, korisnici mogu običnim jezikom komunicirati sa svojim sistemom za grijanje. Kada korisnik utipka ili izgovori „Hladno mi je”, sistem dobiva naredbu povećanja  temperature prostorije za dva stupnja celzija.

Osim toga, chatbot razumije i razliku između „malo hladno” i „jako hladno”, a to se očituje u različitim stupnjevima promjene temperature. Sistem pruža i korisne savjete za uštedu energije, na primjer na temelju vremenske prognoze, te predlaže kako poboljšati učinkovitost sistem za grijanje. Sistem .aino na zahtjev šalje tjedna ili mjesečna izvješća o potrošnji energije, uključujući i usporedbu s istim razdobljem prošle godine.

Bosch na sajmu CES 2019.

  • KONFERENCIJA ZA NOVINARE: Ponedjeljak, 7. januara 2019., od 9:00 do 9:45 po lokalnom vremenu, u hotelu Mandalay Bay, Južni konferencijski centar u Las Vegasu, 2. kat, dvorane B, C i D
  • ŠTAND: od utorka do petka, 8. – 11. januara 2019., u Središnjoj dvorani, štand br. 14020
  • PRATITE Boscheve izdvojene vijesti sa sajma CES 2019. na Twitteru: #BoschCES
  • RASPRAVE S BOSCHEVIM STRUČNJACIMA: · srijeda, 9. januara 2019., 9:00 – 10:00 (po lokalnom vremenu) „Povezane inovacije u domaćinstvu” Anne Rucker, voditeljica globalnog odjela za digitalnu strategiju, Venetian, razina 4 Marcello 4405Stranica 8 od 8
  • srijeda, 9. januar 2019., 9:00 – 10:00 (po lokalnom vremenu) „Tehnologija, poslovi i budućnost rada” Charlie Ackerman, viši potpredsjednik ljudskih resursa za Sjevernu Ameriku, Konvencijski centar u Las Vegasu, sjeverna dvorana N258
  • srijeda, 9. januar 2019., 14:15 – 15:15 (po lokalnom vremenu) „Internet stvari na najjače, zahvaljujući mreži 5G” Davie Sweis, viši potpredsjednik internetskog poslovanja, Konvencijski centar u Las Vegasu, sjeverna dvorana N256

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar