Fočo: Nominacija pobjedničkog filma za Oscara je velika stvar za AJB DOC

Dobitnik glavne nagrade na AJB DOC Film Festivalu u Sarajevu, dokumentarni film "O očevima i sinovima", reditelja Talala Derkija, jedan je od pet nominovanih za nagradu Oscar u  dokumentarnoj selekciji, prenosi Radiosarajevo.ba.

Odlučeno je to na ceremoniji Akademije filmskih umjetnosti i nauka, gdje su objavljene nominacije za najbolje filmove u svim kategorijama za 91. dodjelu prestižne nagrade.

Film "O očevima i sinovima" gledatelje približava porodici i djeci koja su se našla u „zastrašujućem kontekstu ekstremističke ideologije i rata“.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala i Al Jazeera Network nije krio oduševljenje vijestima s najveće filmske smotre svijeta.

„Velika stvar za Al Jazeeru Balkans i AJB DOC Film Festival je to što je film pobjednik prvog izdanja našeg festivala dokumentarnog filma ušao u najužu konkurenciju za nagradu Oscar. To mnogo govori o kvalitetu selekcije koju smo imali, ali i o kvalitetu žirija koji ga je prepoznao kao jedan izvrstan film“, govori Fočo. 

Ovaj film bi uskoro trebao biti prikazan u programu Al Jazeere Balkans.

Kompletan tekst možete pročitati OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar