Mahmutbegović: Treba stalno ukazivati na značaj rane detekcije karcinoma dojke

Mahmutbegović: Treba stalno ukazivati na značaj rane detekcije karcinoma dojke

Predavanje o karcinomu dojke organizirano je sinoć u prostorijama HKD „Napredak“ u Bugojnu, u organizaciji Udruženja oboljelih i liječenih od raka dojke „Donna“ iz toga grada.

Nakon pozdravnih riječi predsjednice HKD „Napredak“ Dubravke Vukadin, o ovoj temi je govorila dr. Melika Mahmutbegović, aktuelna potpredsjednica Federacije BiH.

- Svakako da je potrebno uvijek iznova ukazivati na značaj rane detekcije oboljenja, jer je veoma važno da žene vode računa o svom zdravlju, pogotovo kada je u pitanju karcinom dojke, koji je u porastu - kazala je.

Dodala je da se radi o bolesti koja je "prva na listi malignih oboljenja kod žena, zbog čega zaslužuje ogromnu pažnju, tim prije što se zna da je karcinom dojke izlječiva bolest, ako se otkrije na vrijeme".

- Svjedoci smo, nažalost, u posljednjih desetak godina da je dobna granica oboljelih od karcinoma sve niža, odnosno da je sve više mladih. Zbog toga je značajno da se rade samopregledi dojke, i kontrolni pregledi ultrazvuka i mamografije - naglasila je Mahmutbegović.

Kako je kazala predsjednica Udruženja oboljelih i liječenih od raka dojke „Donna“  Nihada Hadžić, predavanje je održano u okviru projekta osnaživanja zdravlja žena „Think-pink-zajedno smo jedno“, koji realiziraju 24 udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar