Evo što trebate učiniti da bi vam klima u autu radila što bolje

Evo što trebate učiniti da bi vam klima u autu radila što bolje

Klima-uređaj u automobilu jedni koriste tek nekoliko mjeseci u godini, drugi čitavo vrijeme. No, u ljetnim je mjesecima svima svakodnevno u pogonu.

Auto na suncu

Kad je riječ o ulasku u automobil uzavreo na suncu, klima-uređaj spasonosno je rješenje. No, često ga uzimamo zdravo za gotovo, dijelom i zbog toga što ga u hladnijem dijelu godine rijetko koristimo, piše Večernji list.

Mnogi vozači ne obavljaju redovno servisiranje tog danas obveznog dijela automobila. Kao i druge sustave u autu, i klima-uređaj treba redovno provjeravati i servisirati kako ne bi otkazao. A to se, dakako, najčešće događa ljeti - kad nam je najpotrebniji.

Servis klima-uređaja treba obavljati barem svake dvije godine, ako je sve u redu s klimatizacijskim sustavom, a po potrebi i češće.

U redovan servis klima-uređaja spada čišćenje ventilacijskih kanala pri čemu se klima-uređaj spaja na poseban uređaj koji iz sistema izvlači preostali rashladni plin i ulje.

Zatim se izvlači vlaga i provjerava nepropusnost sistema te se potom u sistem vraća pročišćen plin i ulje, a po potrebi se vrši dopuna sustava novim plinom i uljem. Po potrebi se plinu kod punjenja dodaje i kontrastno sredstvo radi olakšane detekcije eventualnih oštećenja i otkrivanja mogućih mjesta curenja plina iz sistema.

Dezinfekcija ventilacijskih kanala

Uređaj dodaje onoliko plina i ulja koliko je tvornički propisano za određen tip vozila jer je pravilna količina plina i ulja jako bitna za ispravan rad sistema.

Vrlo je važno izvršiti dezinfekciju ventilacijskih kanala radi eliminacije neugodnih mirisa i gljivica koje se zbog vlažnosti i nekorištenja klima-uređaja tijekom zimskog vremena nakupljaju na i oko isparivača. Bitno je i antibakterijsko čišćenje samog isparivača klima-uređaja. Obvezna je zamjena filtra unutrašnjosti (peludni filtar), koji bi bilo dobro zamijeniti i svake, a ne svake druge godine.

Cijene usluga ovih servisnih obaveza nisu velike, ali su izuzetno korisne za vaše zdravlje i ugodniju vožnju.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar