Pametna rješenja iz Boscha: Električni shuttleovi bez vozača, pametni telefon kao ključ...

Na sajmu CES 2019 u Las Vegasu, u centralnoj dvorani, štand br. 14020, od 8. do 11. januara 2019., Bosch predstavlja tehnološke odgovore na izazove današnjice, uključujući urbanizaciju, porast stanovništva i klimatske promjene.

Bosch, kao dobavljač tehnologije i usluga, naglasak će staviti na inovativna rješenja i usluge za mobilnost budućnosti i za pametni dom.

Izdvajamo neke od pametnih rješenja iz Boscha koja fasciniraju svijet.

Prvi u svijetu: Boschevo konceptno vozilo za novu vrstu mobilnosti

Bosch želi da polaznici sajma CES iskuse novu vrstu mobilnosti u obliku koncepta električnog shuttlea bez vozača s integriranim uslugama.

Ta vrsta mobilnosti uskoro će se pojaviti na ulicama velikih gradova diljem svijeta: bešumno tihi shuttleovi bez vozača koji su savršeno povezani sa svojom okolinom. Bosch će osigurati potreban hardver, softver i nove digitalne usluge koje će omogućiti korisnicima da rezerviraju vozila, plate vožnju ili je podijele s drugim putnicima.

Nagrade za inovacije na sajmu CES: ukupno šest priznanja za Bosch

U pripremi za CES 2019, Bosch je dobio ukupno šest nagrada za inovacije na sajmu CES. Nagrade za inovacije na sajmu CES godišnji su program koji provodi Udruženje za potrošačku tehnologiju (Consumer Technology Association, CTA) i koji pokriva 28 kategorija te služi kao pokazatelj budućih trendova. Ove su godine nagrade dodijeljene sljedećim Boschevim proizvodima i rješenjima:

1. Sveobuhvatni sustav za povezivost vozila:

Za budućnost povezane, automatizirane vožnje, vozila moraju imati sposobnost neometane međusobne komunikacije, kao i komunikacije s okolinom.

U tu je svrhu Bosch razvio univerzalnu jedinicu za povezivost za sve tehnologije koje se upotrebljavaju za komunikaciju vozila sa svime (vehicle-to-everything, V2X) i temelje se na Wi-Fi i bežičnom prijenosu. Time se vozilima omogućava međusobna komunikacija te komunikacija s prometnom infrastrukturom, neovisno o zemlji ili proizvođaču.

Softver koji je razvila novoosnovana portugalska kompanija „Veniam“ obavlja složeni zadatak upravljanja podatkovnim vezama. Tim se softverom stalno traži najbolja tehnologija prijenosa za svaki zahtjev i automatski se prebacuje između dostupnih opcija.

bosch_convenience_charging_route_manager_services.jpg - Pametna rješenja iz Boscha: Električni shuttleovi bez vozača, pametni telefon kao ključ...

2. Kamioni bez vanjskih retrovizora:

Novi Actros tvrtke Mercedes-Benz prvi je kamion u serijskoj proizvodnji koji ima sistem kamera umjesto konvencionalnih glavnih i širokokutnih retrovizora.

Ovaj sistem, poznat kao Mirror Cam, nudi bolji pregled okoline od 360 stepeni.

Osim povećane sigurnosti, postavljanje kompaktnih digitalnih kamera umjesto retrovizora poboljšava potrošnju goriva kamiona zahvaljujući znatnim aerodinamičnim prednostima kamera.

Dvije kamere, postavljene lijevo i desno na krovu vozačke kabine, šalju slike u stvarnom vremenu na dva 15-inčna zaslona visoke rezolicije postavljena na A-stupove unutar kabine. Sistem prilagođava zaslon tako da odgovara situaciji u vožnji.

Ukupno gledajući, Mirror Cam uvelike poboljšava aerodinamiku, sigurnost i rukovanje kamionom. Bosch i Mekra Lang Daimlerovi su razvojni partneri za sustav Mirror Cam.

3. Pametni telefon kao ključ od automobila:

Boschev pristupni sustav Perfectly Keyless uskoro će omogućiti vozačima automobila, operatorima voznih parkova i logističkim tvrtkama da digitalno upravljaju svojim ključevima za vozila.

Oni mogu s pomoću aplikacije na pametnom telefonu u svakom trenutku odlučiti tko ima pristup automobilima ili kamionima i kada.

Zahvaljujući domišljatosti ovog Boscheva sustava, veza između pametnog telefona i vozila sigurnija je no ikad. Perfectly Keyless može prepoznati ovlašteni pametni telefon poput digitalnog otiska. Za sajam CES 2019, Bosch je taj sustav postavio na demonstracijsko vozilo koje se temelji na automobilu Ford Mustang.

4. Sistemi pomoći koji se temelje na radaru sprječavaju motociklističke nezgode:

Otkrivanje u mrtvom uglu, upozorenje na sudar i prilagodljivi tempomat:  postavljanje radarskog sistema na motocikle kao osjetilnog organa omogućava novu pomoć za motocikle i sigurnosne funkcije te pritom pruža točnu sliku okoline vozila.

Posljedica tih funkcija za pomoć nije samo poboljšana sigurnost, nego i veće uživanje u vožnji i praktičnost zato što se olakšava život vozačima motocikala. Prema Boschevim istraživanjima procjena nezgoda, sistemi pomoći temeljeni na radaru mogli bi spriječiti svaku sedmu motociklističku nezgodu.

Elektronički sistemi pomoći uvijek su na oprezu i brže reagiraju no što su to ljudi u mogućnosti napraviti u slučaju nužde. Temelje se na kombinaciji radarskog senzora, kočničkog sustava, upravljanja motorom i sučelja čovjekstroj.

5. Aplikacija za povezivanje električnih skutera:

Novom se aplikacijom električni skuteri pretvaraju u stručnjake za povezivost. Osim što prikazuje ključne informacije kao što su trenutačna razina baterije električnog skutera, ona omogućava i komunikaciju između vozača i vozila te opciju povezivanja s drugim korisnicima putem društvenih mreža.

Tako je korisnicima lakše saznati koji su im prijatelji u blizini. Osim toga, na upravljaču električnog skutera nalazi se i držač za kacigu kojim se upravlja putem aplikacije. Kada je električni skuter parkiran, njime se osigurava rješenje za odlaganje kacige i zaštita vozila od krađe te zaslona od vandalizma.

6. Nadogradnja za učinkovitije mašine i domaćinstva:

Bosch je razvio algoritam Phantom kao pomoć za mala i srednja poduzeća u procjeni i znatnom poboljšanju energetske učinkovitosti svojih strojeva. Ta nadogradnja, za koju je potrebno samo nekoliko minuta, upotrebljava senzore za mjerenje opterećenja na svakom uređaju u mreži potrošnje energije te tako pruža vrijedne informacije o upotrebi i mogućim kvarovima.

Zahvaljujući tome korisnici mogu poboljšati rad i učinkovitost strojeva. I u kućanstvu vam Bosch Phantom može pomoći utvrditi koliko energije troši svaki uređaj. Ta transparentnost omogućava uštedu električne energije.

7. Mobilnost budućnosti: izbor iz rješenja i usluga

Električna vožnja bez stresa, to je cilj usluge Convenience Charging koju Bosch predstavlja na sajmu CES 2019 u demonstracijskom vozilu koje se temelji na automobilu Audi A3 e-tron.

Ovo integrirano rješenje za punjenje i navigaciju poboljšava svakodnevne prednosti elektromobilnosti.

U budućnosti će zbog te usluge električni automobili znati točno kada će im se potrošiti energija i gdje mogu pronaći sljedeće mjesto za punjenje. S tim ciljem na umu, Convenience Charging kombinira informacije iz električnog pogonskog sklopa s podacima iz vozila i okoline za pružanje pouzdanog predviđanja dometa.

U toj se usluzi upotrebljava najnovija tehnologija za planiranje rute radi utvrđivanja prilika za punjenje na temelju osobnih želja vozača. U budućnosti će vozači električnih automobila moći naručiti hranu izravno na svoje unaprijed određeno mjesto za punjenje, tako da najbolje iskoriste vrijeme punjenja.

S pomoću aplikacije Convenience Charging, vozači će moći planirati potrebna mjesta punjenja u udobnosti vlastitog doma, a aplikacija će zatim automobilu neprimjetno slati predložene rute između mjesta punjenja.

Sigurno korištenje mobitela u vožnji:

Rješenje za integraciju pametnog telefona mySPIN čini korištenje aplikacija na pametnim telefonima tijekom vožnje sigurnim. mySPIN sada podržava i standard za komunikaciju vozila MirrorLink.

U budućnosti će biti potreban samo jednostavni adapter za sistem infozabave ili instrumentnu ploču vozila za uvećanje aplikacija koje su kompatibilne s rješenjem mySPIN i prikaz manjeg broja ključnih funkcija te aplikacije. Vozači će zatim moći dodirom ili korištenjem okretnog tipkala u vozilu upravljati aplikacijama. Bosch razvija i integraciju rješenja mySPIN za gospodarska vozila, motocikle, skutere i vozila za ekstremne sportove.

Spas iz podatkovnog oblaka:

Samo u Njemačkoj svake se godine emitira gotovo 2.000 upozorenja o vozačima u pogrešnoj traci. Međutim, u većini slučajeva upozorenje dođe prekasno, s obzirom da takvi incidenti obično završe nakon prosječno 500 metara – u najgorem slučaju sa smrtnim posljedicama.

Bosch je razvio rješenje temeljeno na tehnologiji oblaka kojim se šalje upozorenje vozačima u pogrešnoj traci i svim učesnicima saobraćaja kojima prijeti opasnost unutar deset sekundi.

Petnaestak aplikacija za radio i navigaciju već se služi Boschevom tehnologijom za upozorenje o vozačima u pogrešnoj traci za slanje obavijesti korisnicima u 13 evropskih zemalja. Usluga se služi softverskim modulom za integraciju u postojeće sustave infozabave i aplikacije. Još veća preciznost elektroničkog horizonta:

Elektronski horizont danas pruža podatke o nagibu i oštrini zavoja u svrhu nadopunjavanja navigacijskih podataka. Sistem omogućuje vozilima da misle unaprijed, čime se povećava i sigurnost i praktičnost. Bosch sada radi na elektroničkom horizontu sljedeće generacije, koji će biti još precizniji i bolje ažuriran.

Osim informacija o klasifikaciji cesta, zavojima i profilima nagiba, sustavima za vozila i navigacijskim sustavima dostavljat će podatke o geometriji za svaku prometnu traku i podatke o infrastrukturi s 3D objektima. Time će automatizirana vozila moći utvrditi svoj točan položaj unutar trake.

Improvizacija za automatizirana vozila:

Boscheve prediktivne usluge za uslove na cesti omogućit će samovozećim vozilima da utvrde kako će se uvjeti na cesti razvijati tokom putovanja na temelju podataka o vremenu koje će pružati tvrtka partner Foreca. Kada na cestama bude dovoljan broj povezanih vozila, Bosch će svoje usluge predviđanja uvjeta na cesti nadopuniti podacima o vozilima.

Time će se poboljšati sigurnost, raspoloživost i praktičnost automatiziranih funkcija vožnje.

Automatizirana vožnja u gradovima:

San José u Silicijskoj dolini u Kaliforniji postat će pokusni grad za automatiziranu uslugu dijeljenja prijevoza koju pružaju Bosch i Daimler. Tri zainteresirane strane već su potpisale pismo namjere s tim ciljem. Bosch i Daimler planiraju ponuditi tu uslugu koja se temelji na aplikaciji odabranim korisnicima koji će uživati u vožnji automatiziranim vozilima Mercedes-Benz S klasa.

Centar ispitnog područja jest saobraćajna arterija San Carlos Street / Stevens Creek Boulevard koja se proteže između centra grada i zapadnog dijela San Joséa. Bosch i Daimler zajedno razvijaju rješenja za automatiziranu vožnju u gradovima. Njihov je cilj razviti sistem vožnje za potpuno automatiziranu vožnju bez vozača (SAE razina 4/5) koji je spreman za proizvodnju početkom sljedećeg desetljeća.

Integrirano sigurnosno rješenje za povezana vozila:

Od aprila 2018., sva novo registrirana vozila automatski su povezana vozila zahvaljujući automatskom sustavu za poziv u slučaju nužde. Zbog toga je sve važnije imati integrirane koncepte sigurnosti za povezana vozila. Na sajmu CES, ESCRYPT će predstaviti CycurACCESS, sigurnosno rješenje za pristupne sustave vozilu bez ključa.

Najmodernije kriptografske metode čine te digitalne ključeve osobito sigurnim. Osim toga, ta Boscheva podružnica predstavlja sveobuhvatno rješenje za osiguravanje bežičnog (over-the-air) ažuriranja softvera koje se može pohvaliti učinkovitim upravljanjem ključeva i certifikata za sigurnu enkripciju end-to-end od elektroničkog upravljačkog uređaja automobila do informatičkih sustava proizvođača vozila.

Bosch na sajmu CES 2019.

  • KONFERENCIJA ZA NOVINARE: Ponedjeljak, 7. januara 2019., od 9:00 do 9:45 po lokalnom vremenu, u hotelu Mandalay Bay, Južni konferencijski centar u Las Vegasu, 2. kat, dvorane B, C i D
  • ŠTAND: od utorka do petka, 8. – 11. januara 2019., u Središnjoj dvorani, štand br. 14020
  • PRATITE Boscheve izdvojene vijesti sa sajma CES 2019. na Twitteru: #BoschCES
  • RASPRAVE S BOSCHEVIM STRUČNJACIMA: · srijeda, 9. januara 2019., 9:00 – 10:00 (po lokalnom vremenu) „Povezane inovacije u domaćinstvu” Anne Rucker, voditeljica globalnog odjela za digitalnu strategiju, Venetian, razina 4 Marcello 4405Stranica 8 od 8
  • srijeda, 9. januar 2019., 9:00 – 10:00 (po lokalnom vremenu) „Tehnologija, poslovi i budućnost rada” Charlie Ackerman, viši potpredsjednik ljudskih resursa za Sjevernu Ameriku, Konvencijski centar u Las Vegasu, sjeverna dvorana N258
  • srijeda, 9. januar 2019., 14:15 – 15:15 (po lokalnom vremenu) „Internet stvari na najjače, zahvaljujući mreži 5G” Davie Sweis, viši potpredsjednik internetskog poslovanja, Konvencijski centar u Las Vegasu, sjeverna dvorana N256

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar