Zašto Trump traži od Turske puštanje “taoca” Brunsona?

Zašto Trump traži od Turske puštanje “taoca” Brunsona?

Piše: Orhan Hadžagić

Sveštenik protestantske crkve Andrew Brunson (50) koji se nalazi u turskom zatvoru skoro dvije godine tema je oglasa kojeg je danas na svom Twitter nalogu objavio predsjednik SAD Donald Trump.

Američki predsjednik se obraća direktno turskom predsjedniku Tayyip Erdoganu i apeluje na njega da “treba učiniti nešto” kako bi Brunson bio oslobođen.

Trump Brunsona karakteriše kao “divnog hrišćanina, muža i oca” i što je posebno važno njegov status ne stavlja u pravni kontekst “osumnjičenika” već ga karakteriše “taocem”.

Tweet je naravno izazvao veliki interes turske javnosti (24K RT i 82 Fav što je od prilike duplo od prosjeka reakcija na neke standardne predsjednikove tvitove) i otvorio raspravu u pravcu zašto predsjednik najmoćnije zemlje na svijetu traži od predsjednika Turske da se direktno umiješa u rad pravosuđa i “isposluje” oslobađanje američkog državljanina protiv kojega se vodi istraga za, kako se navodi u optužnici, podršku Gulenovoj organizaciji i kurdskim milicijama. Turska država obje navedene skupine tretira terorističkim organizacijama.

Pitanje je kako predsjednik SAD može sebi dopustiti taj luksuz da se na takav način obrati predsjedniku jedne suverene države i da osumnjičenog protiv kojeg se vodi sudski postupak nazove “taocem”. Kvalifikacije su skandalozne, ali su izgleda plod očaja američkih vlasti da ubjede tursku stranu da proces koji se vodi od oktobra 2016. godine nema osnove i da dalje držanje u zatvoru američkog državljanina nema smisla.

Turska strana je reagovala kroz zvanične izjave podvlačeći da je Turska pravna država i da puštanje osumnjičenog Brunsona nije u moći bilo kog iz političke vlasti. Inače, jučer je održano novo ročište u procesu protiv Bronsona koji inače u Turskoj živi već 23 godine i sudsko vijeće je donijelo odluku da osumnjičeni ostaje u pritvoru do okončanja sudskog procesa.

Ovaj nastup Trumpa u javnosti je osvježio sjećanje na slučaj njemačkog novinara Deniza Yucela protiv kojeg je također vođen sličan sudski proces. Ni njemu nije bilo dopušteno da se brani sa slobode te je u turksim zatvorima proveo nešto manje od godinu dana. Optužnica ga je teretila za slična krivična djela kao i u slučaju Brunsona.

Turski premijer je u februaru ove godine boravio u zvaničnoj posjeti Njemačkoj i neposredno pred susret sa kancelarkom Merkel, a vezano za dalju sudbinu zatvorenog njemačkog novinara Yucela, izjavio je:

“Ja ne mogu donijeti nikakvu odluku, to je stvar sudstva. Nadam se da će uskoro biti slobodan. Uvjeren sam da će se uskoro nešto desiti”.

I naravno uslijedio je sastanak sa kancelarkom Merkel i dva dana nakon tog razgovora Deniz Yucel je pušten na slobodu, a u Njemačku se vratio malim mlaznim avionom kojeg je Njemačka vlada iznajmila, kako otkrivaju turski novinari, ranije nego je donesena odluka o njegovom oslobađanju.

Napomena: Stavovi izneseni u tekstu odražavaju mišljenje autora, a ne nužno i stavove Bh. informaitvnog servisa INS.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar