U KCUS-u moguć bezbolni porod

U KCUS-u moguć bezbolni porod

Na Klinici za porodiljstvo Kliničko centra Univerziteta u Sarajevu od oktobra prošle godine u svakodnevnoj primjeni je spinalna anestezija, kako bi se porodiljama olakšao porod. Do sada su 22 trudnice rodile na ovaj način.

Prema riječima doc. dr. Fatime Gavrankapetanović - Smailbegović, tehnikom regionalne anestezije, blokira se prijenos bolnih podražaja na razini kičmene moždine. Pacijentica ne osjeća bol, prenosi Fena.

- Važno je da se kod pacijentice sačuva mišićna snaga i da ona aktivno učestvuje u porodu. Naravno, neophodna je i saradnja  ginekologa i anesteziologa, kako bi sve prošlo u najboljem redu - kazala je Gavrankapetanović - Smailbegović.

Naglasila je da se na ovaj način poroda mogu odlučiti sve pacijentice koje to žele, te da je prije svake spinalne anestezije neophodno da se obavi razgovor sa ginekologom i anesteziologom i da se vidi postoje li kontraindikacije za ovu vrstu anestezije.

- Sve pacijentice koje su prošle ovo iskustvo, sretne su i zadovoljne. Naravno, i mi na Klinici smo zadovoljni što smo omogućili porodiljama da lijepi trenutak u životu, kada postaju majke, bude što ugodniji. Na ovaj način ćemo smanjiti broj medicinski neopravdanih zahtjeva za carski rez, koji dolaze isključivo zbog straha od boli u toku poroda. Pacijentice trebaju znati da je carski rez operativna metoda završetka poroda, sa isključivo medicinskom indikacijom, te da nosi rizik, kao i svaka druga operacija - poručila je Gavrankapetanović - Smailbegović.

Pacijentica S.A. iz Sarajeva porodila se 1. aprila 2018. godine na Klinici za porodiljstvo.

- Ovo mi je drugi porod i zaista mogu da kažem da sam oduševljena, jer je bilo bezbolno. Rodila sam sa lahkoćom i to uz babicu, bez intervencije doktora. Prvi porod sam imala 2013. godine i on je bio jako bolan i traumatičan. Sve pohvale želim da uputim osoblju Klinike za porodiljstvo KCUS i svim budućim majkama bih preporučila da dođu ovdje i odaberu ovu metodu - navela je S.A., saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar