Oko 23 posto mališana u BiH ima neki vid atipičnog razvoja

Oko 23 posto mališana u BiH ima neki vid atipičnog razvoja

Nevladina organizacija EDUS (Edukacija za sve) u saradnji sa UNICEF-om i USAID-om organizovala je dvodnevnu edukativnu konferenciju stručnog kadra "Postignuća i perspektive u oblasti unapređenja ranog rasta i razvoja djece: rana detekcija i rana intervencija" gdje je, između ostalog, poručeno da oko 23 posto mališana u Bosni i Hercegovini ima neki vid atipičnog razvoja, javlja Anadolija.

Konferencija je okupila 70 pedijatara, pedagoga, odgajatelja i drugih stručnjaka u oblasti ranog rasta i razvoja.

Danas, drugog dana konferencije, održana je edukacija za stručnjake koji će učestvovati u terenskom istraživanju u okviru studije "Naučna validacija razvojnih bihevioralnih skala II" koju provode u okviru projekta "Unapređenje statusa djece s poteškoćama u BiH" uz finansijsku podršku USAID-a programa podrške marginaliziranim grupama.

Radi se o naučnoj studiji koja će obuhvatiti preko 1.400 djece do šest godina i njihovih roditelja u svrhu naučne validacije ovog instrumenta. Također, radi se o prvom naučnom instrumentu razvijenom na području Balkana namijenjenom praćenju ranog rasta i razvoja djece, te detekcije odstupanja u razvoju.

Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica nevladine organizacije EDUS (Edukacija za sve), podsjetila je da je drugi dan konferencije posvećen edukaciji za stručnjake koji će učestvovati u terenskom istraživanju.

"Na nivou BiH ćemo da uradimo jedno od najvećih naučnih istraživanja što se tiče djece, razvoja djece, djece sa poteškoćama u razvoju. Što se tiče sistemskog rješenja na tome aktivno radimo već četiri godine", pojasnila je Pištoljević.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar