Akademiku Dževadu Jahiću uručena Povelja “Muhamed Hevai Uskufi”

Akademiku Dževadu Jahiću uručena Povelja “Muhamed Hevai Uskufi”

Medžlis Islamske zajednice Tuzla, povodom 21. februara Međunarodnog dana maternjeg jezika, organizirao je predavanje na temu “Bosanski jezik – pitanje identiteta“, na kojem je predavač bio akademik prof.dr.sc. Dževad Jahić. Predavanje je održano u srijedu 21. februara u Bosanskom-kulturnom centru TK.

U sklopu programa akademiku Jahiću je dodijeljena Povelja “Muhamed Hevai Uskufi” za doprinos u razvoju bosanskohercegovačke lingvistike i filologije. U ime organizatora, Medžlisa IZ-e Tuzla, obratio se glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović koji je istakao da je ovo prilika da osvijestimo važnost našeg maternjeg jezika, bosanskog jezika, prenosi zvanična stranica Muftijstva tuzlanskog.

“Na ovaj dan smo se prisjetili i našeg velikog Muhameda Hevai Uskufija. Ugostili smo djecu iz Konjević Polja, Bratunca i Vlasenice kojima se osporava upotreba njihovog maternjeg jezika, i oni su itekako svjesni onog što im se ne da, a na što imaju pravo,” kazao je glavni imam Huskanović i zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ove važne manifestacije.

Povelju “Muhamed Hevai Uskufi” ustanovio je Medžlis Islamske zajednice Tuzla 2010. godine u čast Tuzlaka Muhameda Hevai Uskufija, autora prvog stihovanog Bosansko-turskog rječnika u svijetu. Komisija za dodjelu Povelje u sastavu prof. dr. sc. Amira Turbić-Hadžagić (predsjednica), doc. dr. sc. Elvir Musić (član), dr. sc. Amina Šiljak-Jesenković (članica), prof. dr. sc. Amir Karić, (član) i hfz. Ahmed Huskanović (član) odlučila je da ovogodišnju Povelju dodijeli akademiku prof. dr. sc. Džeavdu Jahiću. Obrazloženje odluke o dodjeli Povelje iznijela je predsjednica komisije prof. Amira Turbić-Hadžagić, a prof. Jahiću „Povelju ‘Muhamed Hevai Uskufi’ za doprinos u razvoju bosanskohercegovačke lingvistike filologije” dodijelio je glavni imam Medžlisa IZ-e Tuzla, hfz. Ahmed-ef. Huskanović.

Na svečanoj dodjeli nagrade prof. Jahić se zahvalio na uručenom priznanju, kazavši da se i na ovaj način nastoji historijsku vrijednost, kao što je bosanski jezik, zaštiti od nastraja, neznanja, dezinformacija i drugih udara kojima je danas često izložen.

Prof. Jahić je laureat druge po redu Povelje „Muhamed Hevai Uskufi“, dok je prva Povelja dodijeljena rahmetli prof. Ismetu Smajloviću.

Učešće u ovom programa uzeli su učenici Behram-begove medrese i OŠ „Brčanska Malta“, te studenti sa odsjeka za Bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Manifestacija se realizovala uz podršku JU Specijalna biblioteka „Behram-beg“, Behram-begove medrese u Tuzli, medžlisa IZ-e Živinice i Puračić, BZK „Preporod“ i BKC TK.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar