U društvu Erdogana: Džemaludin Latić primio prestižnu nagradu u Turskoj

Bosanskohercegovački pjesnik Džemaludin Latić primio je sinoć međunarodnu nagradu  "Necip Fazil" u Istanbulu, na ceremoniji kojoj je prisustvo i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Inače, ovo je četvrta po redu dodjela nagrada "Necip Fazil" u organizaciji turskog lista "Star". Nagrada "Necip Fazil" se dodjeljuje osobama koje su dale značajan doprinos u oblasti književnosti i umjetnosti, prenosi Anadlija.

Erdogan je u obraćanju na dodjeli nagrada izjavio da turske vlasti već 15 godina grade zemlju koja će biti izvor nade za mnoge ljude, posebno ugnjetene i napaćene.

"Već 15 godina gradimo veliku Tursku, snažnu Tursku, zemlju koja će biti izvor nade i povjerenja za sve njene prijatelje, sugrađane, braću po vjeru, ugnjetene i napaćene", rekao je Erdogan.

Podsjetio je i na posljednja dešavanja u vezi s Jerusalemom, napominjući kako je potrebno uputiti podršku Palestincima.

"Ako izgubimo Jerusalem ne možemo odbraniti ni Medinu. Ako izgubimo Medinu onda ne možemo odbraniti ni Mekku, a ni Kabu", kazao je Erdogan.

Dodao je kako je priznavanjem Jerusalema kao glavnog grada Izraela uslijedio novi napad na muslimane.

"Sada je preko Jerusalema počeo novi napad na cijeli Bliski istok i svih muslimana", kazao je Erdogan, dodajući da je odgovor na to uslijedio u srijedu kada je u Istanbulu održan vanredni samit Organizacije islamske saradnje (OIC) na kojem se raspravljalo o pitanju Jerusalema.

"Ne zaboravite da Jerusalem znači i Istanbul, i Islamabad, i Džakartu, i Medinu, Kairo, Damask i Bagdad. Kaba za sve muslimane predstavlja čast, ponos, dostojanstvo i svrhu postojanja. Mi ne možemo odustati ni od jednog od ovih. Šta god bude potrebno da bi stali u zaštitu Allahove naredbe i amaneta to ćemo i uraditi", rekao je turski predsjednik.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar