Danas u Sarajevu: Promocija fotomonografije "Srebrenički put pakla 1995-2015."

Fotomonografija “Srebrenički put pakla 1995 – 2015”,  čiji je autor poznati tuzlanski fotoreporter Ahmet Bajrić Blicko bit će predstavljena danas s početkom u 17 sati u sarajevskom  „Kamernom Teatru 55“, prenos INS.

O knjizi će govoriti relevatni promotori.

Fotomonografija “Srebrenički put pakla 1995-2015. godina” je jedinstvena knjiga u kojoj su hronološki prikazani najvažniji momenti zabilježeni na fotografijama tokom 20 godina od počinjenog genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda – Srebrenici.

Fotografije su nastajale tokom egzodusa srebreničkih bošnjača neposredno nakon genocida, u jeku procesa traženja nestalih, prilikom otkrivanja i ekshumacija masovnih grobnica u Podrinju, na otvaranju Memorijalnog centra u Potočarima te tokom organiziranja kolektivnih dženaza, komemoracija i posjeta ličnosti i zvaničnika Memorijalnom centru u Potočarima i Srebrenici.

Ahmet Bajrić Blicko je bosanskohercegovački fotoreporter koji se više od 40 godina profesionalno bavi fotografijom. Njegove fotografije su objavljivane u svim važnijim domaćim novinama, ali i u printanim izdanjima u Evropi i svijetu, saopćili su organizatori.

Između ostaog, poznat je po tome što je jedini autor koji je zabilježio čuvene fotografije izlaska preživjelih Srebreničana na slobodnu teritoriju kod Sapne i Nezuka, a koje su objavljene u mnogim svjetskim listovima, časopisima i knjigama, kao vjerna ilustracija stravičnih razmjera srebreničke golgote. Bajrić je ustrajno nastavio poratiti sva dešavanja oko Srebrenice i u narednih 20-tak godina poslije genocida.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar