Islam i doniranje organa

Islam i doniranje organa

Svaki građanin u FBiH je potencijalni donor organa, osim ako se ne izjasni drukčije tokom života, navodi se u novom članu u nedavno usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u FbiH, prenose danas mediji.

"Nakon višegodišnje borbe dočekali smo da oba doma parlamenta usvoje ovaj Zakon", rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH (UDiTB FBiH) Tomislav Žuljević.

S obzirom na ovakvu zakonsku odredbu, i potencijalni broj donora, nameće se pitanje kako vjerske zajednice, pa i Islamska zajednica u BiH gledaju na ovo veoma važno pitanje.

„Doniranje unutrašnjih organa poslije smrti je dozvoljeno, osim organa reproduktivnog sustava. Nije dozvoljeno unakažavanje leša amputiranjem vanjskih organa. Budući da se u tzv. donorskoj kartici ne izuzima bilo koji organ, nije dozvoljeno bjanko potpisati tu karticu. Treba naznačiti koji se organ daruje. Doniranje organa neće uticati na pitanje proživljenja sa ili bez tih organa. Svi organi će istruhnuti pa će ih Allah ponovo oživjeti“, navodi se u odgovou fetva-i emina IZ u BiH prof. dr. Enesa ef. Ljevakovića na pitanje o doniranju organa.

Ne postoji dokaz o zabranjenosti doniranja organa, pisao je Senad Ćeman u INN „Preporod“ prije nekoliko godina.

„Tačno je da je stvarni vlasnik ljudskog tijela Allah, dž.š. koji je vlasnik svega. Istina, čovjek može donirati neki organ jednako kao i pokloniti dio svoga imetka, iako je u stvarnosti i taj imetak Božije vlasništvo. Imovina je Božiji dar i opskrba ljudima, pa opet čovjek daje zekat, donacije, trajne (vakufe), jednokratne, obavezne ili dobrovoljne milostinje (sadake)“, navodi ovaj autor.

Na nedavno održanoj javnoj tribini "Darivanje organa - Novi život na dar", održanoj u Tomislavgradu, javnosti je predstavljena tema doniranja organa koja je pobudila veliko zanimanje među stanovnicima Tomislavgrada.

Prisutnima su se obratili i predstavnici katoličke i islamske vjerske zajednice koji su iznijeli stavove tih vjerskih zajednica o transplantaciji organa, istaknuvši kako one podržavaju doniranje organa.

Organizatori tribine Uduženje dijalizranih i transplantiranih bolesnika FBiH i Donorska mreža BiH izrazili su zadovoljstvo odzivom, kao i odličnom reakcijom građana, o čemu svjedoči i 50 potpisanih donorskih kartica po završetku tribine što je, kako su istaknuli, veliki broj za grad te veličine.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar