Katolička crkva i Islamska zajednica podržavaju doniranje organa

Katolička crkva i Islamska zajednica podržavaju doniranje organa

Katolička crkva i Islamska zajednica podržavaju doniranje organa

Na javnoj tribini "Darivanje organa - Novi život na dar", održanoj u četvrtak u Tomislavgradu, javnosti je predstavljena tema doniranja organa koja je pobudila veliko zanimanje među stanovnicima Tomislavgrada.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević govorio je o važnosti transplantacijske medicine i o tome kako se darivanjem organa i tkiva širom svijeta spašavaju životi teško oboljelih, prenosi Fena.

Doktorica Nermina Rizvanović iz Kantonalne bolnici u Zenici govorila je o moždanoj smrti i na koji način se ona utvrđuje, a u okviru tribine prikazana su i dva dokumentarna filma o transplantaciji srca te život nakon transplantacije.

Prisutnima su se obratili i predstavnici katoličke i islamske vjerske zajednice koji su iznijeli stavove tih vjerskih zajednica o transplantaciji organa, istaknuvši kako one podržavaju doniranje organa.

Organizatori tribine Uduženje dijalizranih i transplantiranih bolesnika FBiH i Donorska mreža BiH izrazili su zadovoljstvo odzivom, kao i odličnom reakcijom građana, o čemu svjedoči i 50 potpisanih donorskih kartica po završetku tribine što je, kako su istaknuli, veliki broj za grad te veličine.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar