Sindikat doktora i stomatologa za 6. novembar najavio generalni štrajk u FBiH

Sindikat doktora i stomatologa za 6. novembar najavio generalni štrajk u FBiH

Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH danas je najavio da će medicinski radnici  6. novembra stupiti u generalni  štrajk  na cijelom području Federacije BiH ukoliko nadležne institucije u periodu od 23. oktobra do najavljenog datuma ne potpišu koletivni ugovor, prenosi Fena.

Potpredsjednik tog saveza Rifat Rijad Zaid na pres-konferenciji iznio je detalje o toku dosadašnjih pregovora kao i razloge nepotpisivanja kolektivnog ugovora nakon sedam mjeseci pregovaranja.

-Pregovori su počeli u februaru između Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i  Federalnog ministarstva zdravlja te uz učešće pojedinih kantona.  Nakon sedam mjeseci rezultat toga je da imamo jasno profilisane zahtjeve i  pozicije  pojedinih kantona. Zdravstveni sistem u FBiH nepovratno se urušava na način da doktori medicine i to oni najbolji među nama, specijalisti, nepovratno odlaze. Javnost  mora znati da je  rezultat toga nepovratan proces koji znači da se stanje u zdravstvu ne može popraviti nakon 20 godina, koliko je potrebno da se profilira jedan kvalitetan kadar - kazao je Zaid. 

On je podsjetio da je Skupština Federanog sindikata, u julu ove godine u Mostaru,  dala preporuku za  datum početka štrajaka u slučaju da ne dođe do dogovora.

- Mislimo da smo dali sasvim solidan rok i umanjili naše zahtjeve nakon kojih smo očekivali da dođe do potpisivanja kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor jeste uslov svih uslova. Mislimo da će to zaustaviti negativne trendove u zdravstvu. Ako doktori budu imali svoj kolektivni ugovor imat će riješen svoj radnopravni status - rekao je Zaid. 

Sindikat će najavu štrajka, u skladu sa zakonom, uputiti Federalnom ministarstvu zdravstva 23. oktobra, sa svim potrebnim dokumentima koje priprema pravni tim na osnovu odluka Skupštine i Upravnog odbora.

- Time pratkično počinje procedura generalnog štrajka. Deset dana je zakonski potrebno da se ispoštuju sve zakonske procedure organizovanja  zakonitog štrajka. U tih deset dana ćemo pripremiti i mirovno vijeće i sporazume i sve što je potrebno da 6. novembra u 8.00 sati ujutro krenemo u generalni štrajk na području cijele teritorije Federacije BiH.  Postoji mogućnost da taj štrajk neće biti održan u pojedinim kantonima, ali uz samo jednu mogućnost da se u tim kantonima potpiše kolektivni ugovor. Štrajk ima samo jedan zahtjev, a to je potpis kolektivnog ugovor za doktore i ništa drugo ne tražimo -  kazao je Zaid.

Predstavnici  sindikata su naglasili da su na sve  moguće načine pokušali izbjeći situaciju da dođe do organiziranja generalnog štrajka, ali da su  iscrpili skoro sve mogućnosti, te zamolili stanovništvo za razumijevanje ako do njega dođe. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar