Nagrada 'Nedžad Ibrišimović' posthumno dodijeljena Veri Mihić-Jolić

Nagrada 'Nedžad Ibrišimović' posthumno dodijeljena Veri Mihić-Jolić

Nagrada “Nedžad Ibrišimović”, koju je ustanovila JU Biblioteka Sarajeva u saradnji s Legološkim društvom BiH u znak sjećanja na tog bh. pisca, pripala je za 2017. godinu posthumno Veri Mihić-Jolić, kao izraz zahvalnosti za izuzetno vrijednu zbirku od 3.625 knjiga koje će biti date na korištenje građanima Sarajeva.

Nagrada je uručena danas, na dan piščevog rođenja, u pozajmnom odjeljenju MAK-a, Mensuri Luli Mikijelj, prijateljici i vjenčanoj kumi Vere Mihić-Jolić.

- Ispunjena je Verina želja da njena prelijepa biblioteka bude na raspolaganju građanima Sarajeva. Vera je duboko razumijevala film i umjetnost. Knjige su bile članovi njezine intelektualne porodice. Rado ih je posuđivala i sve uredno bilježila. U ratu se često smarzavala a nikada nije ni pomislila da se ugrije na svojim dragim knjigama - kazala je u Mensura Lula Mikijelj. 

Nešto više o Veri Mihić-Jolić i njenoj zbirci knjiga rekao je direktor Biblioteke Zlatko Topčić. 

- Lijepo je da ovdje postoje ljudi koji iza sebe ostavljaju tragove svoje plemenitosti, ali je ružno da im se naša sredina rijetko i nevoljko za života odužuje, spremna da im prizna veličinu i vrijednost tek nakon njihovog odlaska. Darujući svome Sarajevu izuzetno vrijednu biblioteku, Vera Mihić-Jolić je nesumljivo dostojan laureat ove nagrade, jer je knjige darovala svojim sugrađanima s kojima je dijelila sudbinu i u dobru i u zlu - rekao je Topčić. 

Vera Mihić-Jolić rođena je u Sarajevu 26. decembra 1933. a umrla je u rodnom gradu 15. jula 2014. godine. Bila je direktorica velikog broja bosanskohercegovačkih igranih filmova zbog čega joj je, u okviru Sarajevo Film Festivala, 2013. godine Udruženje filmskih radnika BiH dodijelilo Nagradu “Ivica Matić” za životno djelo.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar