Asim Horozić: Odlazak velikog kompozitora

Asim Horozić: Odlazak velikog kompozitora

Na vijest o smrti kompozitora Asima Horozića, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“  prof. dr. Sanjin Kodrić porodici Asima Horozića i bosanskohercegovačkoj javnosti uputio je pismo saučešća.

 "U ime Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ te u svoje ime porodici Asima Horozića i sveukupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti upućujem izraze najdubljeg saučešća povodom smrti ovog velikog kompozitora.

Asim Horozić bio je jedan od najistaknutijih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih muzičkih stvaralaca novijeg vremena. Autor je vrlo raznolikog muzičkog djela, a bit će upamćen, između svega ostalog, po svojoj jedinstvenoj Kapiji te, posebno, po prvim operama u bošnjačkoj i bosanskohercegovačkoj kulturi – folklornoj operi Hasanaginica, junačko-povijesnoj operi Zmaj od Bosne, operi za djecu Aska i vuk i operi Derviš i smrt, koju je komponirao sve do prerane smrti. Svojim muzičkim djelom ostavio je trajan i neizbrisiv trag u cjelini naše kulture, kao i u Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“, s kojom je blisko i s radošću sarađivao. Neka Ti Bog Dragi bude milostiv, dragi naš Asime…":

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar