Al-Thani u UN-u: Kur'an je previše svet da bi ga bezumna osoba oskrnavila

U New Yorku zasjeda Generalna skupština Ujedinjenih naroda.

Katarski emir Tamim bin Hamad al-Thani tokom obraćanja na 78. zajedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), u utorak, 19. septembra, upozorio je svijet na nužnost borbe protiv rasizma i kampanja huškanja protiv čitavih naroda, religija i civilizacija.

Obraćajući se, kako je rekao, braći muslimanima širom svijeta, upozorio je da ne dozvole da ih "određeni idiot ili pristrana osoba" isprovociraju spaljivanjem Časnog Kur'ana ili drugim oblicima trivijalnosti kada god mu padne na pamet, prenosi katarska državna agencija QNA.

VEZANI TEKST >>> Emir Katara: Sport može igrati ulogu u „izgradnji mostova“ među narodima

„Kur'an je previše svet da bi ga bezumna osoba oskrnavila“, kazao je emir Katara, citirajući Kur'an.

„Uzvišeni Bog je rekao: "Prigrlite oprost i naređujte ono što je ispravno, a odmaknite se od neznalica““.

Istodobno, poručio je „svima onima koji te gnusne radnje žele opravdati slobodom izražavanja“ da se „namjerno ugrožavanje tuđe svetosti ne smije se smatrati primjerom slobode izražavanja“.

Zaključno, emir Katara je poručio kako je  dužnost vođa svijeta osnažiti svoje ljude sredstvima da žive u miru i sigurnosti i da se raduju boljoj budućnosti za svoje potomstvo.

VEZANI TEKST >>>> Al-Thani: Neprihvatljivo da Palestinci i dalje budu zarobljenici izraelske okupacije

„Postoje prepreke na razini međunarodne zajednice, koje se uglavnom ogledaju u neuspjehu podvrgavanja proturječnostima i u natjecanju između velikih zemalja oko prolaznih pitanja minimalnim obvezujućim načelima zbog varijacija u sistemima upravljanja. Ova pitanja koja se tiču cijelog čovječanstva uključuju klimatske promjene, pitanja okoliša općenito, siromaštva i očigledne nepravde koju predstavljaju okupacije, rasizam i ratni zločini. To je konsenzus koji se mora dogoditi ovdje u ovoj međunarodnoj organizaciji (UN-u, op.ur.), kako se ne bi zaglibilo u detalje i kako bi se sačuvala budućnost cijelih naroda od gubitka zbog nespremnosti ovih zemalja da sarađuju u provedbi međunarodnog prava. Neka je na vas mir, milost i blagoslov Božji“, zaključio je emir Države Katara.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar