Al Thani: Neprihvatljivo da Palestinci i dalje budu zarobljenici izraelske okupacije

Al Thani: Neprihvatljivo da Palestinci i dalje budu zarobljenici izraelske okupacije

U New Yorku zasjeda Generalna skupština Ujedinjenih naroda.

Katarski emir Tamim bin Hamad al-Thani osvrnuo se na palestinsko pitanje i poručio da ta zemlja želi pomoći u obnovi Gaze, uz humanitarnu pomoć narodu u Palestini.

Prema njegovim riječima, nije prihvatljivo da palestinski narod ostane zarobljenik "samovolje okupacije izraelskih doseljenika" i odbijanja bilo kakvog pravednog političkog rješenja u skladu s načelima međunarodnog legitimiteta od strane više izraelskih vlada.

„Morate imati na umu da je neuspjeh međunarodne organizacije da poduzme mjere protiv okupacije pružio i nastavlja pružati priliku Izraelu da podriva temelje dvodržavnog rješenja putem širenja naselja sve dok okupacija drsko ne preuzme oblik režima aparthejda usred bijela dana dvadeset i prvog stoljeća“, kazao je Emir Države Katar, prenijela je katarska državna agencija QNA.

Čak su i neki bliski prijatelji Izrala primijetili ovo.

Izrael, dodao je, također odgovara na arapske inicijative za mir i normalizaciju sa sve više nacionalističke i ultraortodoksne nepopustljivosti i ekstremizma koji se odražava u vladinim koalicijama i daljnjem širenju naselja, uz judaizaciju Jeruzalema, napade na sveta mjesta...

Osim upotrebe teških sredstava protiv onih koji pate pod okupacijom, stežu obruč pojasu Gaze.

„Katar pruža političku, humanitarnu i razvojnu potporu bratskom palestinskom narodu i doprinosi obnovi Pojasa Gaze koji je pod opsadom, uz kontinuirani doprinos fondovima UNRWA-e. Također se nastavlja pridržavati čvrstog stava o pravednosti ove stvari, koja je postala test vjerodostojnosti za svjetske političare u odnosu na regiju Bliskog istoka“, ukazao je Al Thani.

On je prilikom obraćanja u UN-u, također, govorio o stanju u Siriji, Libanu, Afganistanu, Libiji i drugim žarištima.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar