Emir Katara: Sport može igrati ulogu u „izgradnji mostova“ među narodima

Emir Katara: Sport može igrati ulogu u „izgradnji mostova“ među narodima

Emir Države Katar Tamim bin Hamad Al-Thani predvodi delegaciju Države Katar na otvaranju 78. Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN), koja se održava u New Yorku.

Emir Države Katar počeo govor na otvaranju 78. Generalne skupštine UN-a sjećanjem na žrtve Maroka i Libije.

„Dopustite mi da prije svega izrazim iskreno saučešće Njegovom Veličanstvu Kralju Mohammedu VI. i bratskom marokanskom narodu zbog žrtava razornog potresa. Također, izražavam saučešće  vladi i narodu bratske države Libije zbog žrtava u tamošnjim poplavama. Molimo Uzvišenog Allaha za brz oporavak povrijeđenih i da oni koji su preminuli budu ispunjeni Njegovom milošću. Potvrđujem našu punu solidarnost s njima u ovoj tragediji“, rekao je Emir Države Katar, prenosi katarska državna agencija QNA.

Katarski emir je, također, govorio palestinskom pitanju, Siriji, Jemenu, Sudanu, Libanonu i Afganistanu, o čemu ćemo, također, donijeti izvještaje.

Doprinijeli smo razbijanju stereotipa

Katarski suveren se, uz ostalo, osvrnuo i na Svjetsko prvenstvo u nogometu, jedno od najboljih ikada, koje je krajem prošle godine održano u njegovoj zemlji.

Naša regija, kazao je, ima velike potencijale i mogućnosti, a „naši narodi su tolerantni, humani i miroljubivi, što je činjenica iskrivljena stereotipima i predrasudama“.

Prema  njegovim riječima, Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru je bilo prilika za interakciju među ljudima, „da svijet da vidi naše ljude onakvima kakvi jesu, da nauče o nekim aspektima naše kulture i vrijednosti“.

„Osim statusa Katara kao globalne destinacije i veze između Istoka i Zapada, istaknuli smo ulogu koju sport igra u izgradnji mostova i zbližavanju naroda i kultura. Nadam se da smo ovim turnirom doprinijeli razbijanju stereotipa, te je svijet predstavio novu uzbudljivu i sigurnu turnirsku formulu“, kazao je Al-Thani.

U Kataru smo, dodao je, sanjali da će naša zemlja biti jedna od prosperitetnih nacija čiji ljudi će uživati u blagostanju i prosperitetu.

Uložena su desetljeća planiranja i opsežnog rada na razvoj kako bi se taj san ostvario.

„Mnogo smo postigli zahvaljujući Bogu i solidarnosti svih u Kataru“, poručio je.

Katar pouzdan partner

Osvrnuvši se na globalnu ulogu Katara u energetici, koja sve više dolazi do izražaja, Al-Thani je naglasio kako su ulaganja u ukapljičeni plin (LNG) omogućila da ta zemlja igra važnu ulogu u suočavanju s energetskim izazovima širom svijeta. S realističnom vizijom koja uzima u obzir svjetske potrebe za raznolikom mješavinom različitih izvora energije, korištenjem najviše razine napredne tehnologije koja je ujedno i ekološki prihvatljiva.

„Svjesni smo da nam, kao pouzdanom partneru, izvoz energije nameće obveze prema državama svijeta, a istovremeno nameće obveze prema našim građanima i budućim generacijama. Stoga Katar nastavlja razvijati svoj suvereni fond i diverzificirati izvore svojih prihoda, uključujući ulaganja u čistu energiju. Država Katar vodi ekološki prihvatljivu politiku i podupire razne projekte zaštite u tom pogledu. U tom kontekstu idućeg ćemo narednog mjeseca ugostiti Međunarodni sajam hortikulture EXPO 2023. (Qatar Horticultural Expo 2023.)“, kazao je.

Put do mira je dug, ali je jeftiniji od ratova

Odgovornost, također, rekao je emir Katara potiče njegovu državu „da ojača svoju ulogu u pružanju humanitarne pomoći, posredovanju i rješavanju sukoba koji pogađaju našu regiju“.

„Put do rješavanja sukoba mirnim putem dug je i naporan put, ali je jeftiniji od ratova, a naša predanost da nastavimo s naporima u uspostavljanju mira čvrsta je obveza duboko ukorijenjena u srcu naše vanjske politike“, naveo je, uz ostalo, emir Katara.

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar