Ermin Sinanović: Bošnjaci, podesimo frekvencije...

Ermin Sinanović:  Bošnjaci, podesimo frekvencije...

Ermin Sinanović, politolog i izvršni direktor Centra za islam u savremenom svijetu (CICW) na Univerzitetu Shenandoah, Virginia, SAD, objavio je osvrt o odnosima Sjedinjenih Američkih Država i BiH, a u kontekstu najave nove kandidature aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena za novi mandat.

"Nakon očekivane izjave američkog predsjednika Bidena da će se kandidirati za naredne izbore, i nakon "iscurene" snimke Čovića sa mađarskim premijerom u kojem govore o kršćanskim vrijednostima, vrijedi podsjetiti na ono što sam napisao u Preporodu prije nekih godinu i po", naveo je Sinanović, te podvukao:

"Sjetimo se euforije koja je zavladala kod nas nakon izbora Bidena za američkog predsjednika. Vjerovalo se da će Amerika na neki misteriozno čudesan način riješiti sve naše probleme. Do toga naravno nije došlo, čak se suprotno dešava. Zato se treba prisjetiti da je Joe Biden političar koji je čitav život proveo radeći unutar postojećeg sistema.

VEZANI TEKST >>>> Ermin Sinanović: Svjetsko prvenstvo u Kataru i “sukob cvilizacija”

Dejton je postojeći sistem, on neće istupiti izvan njega. Može doći do manjih izmjena ali ne i do korjenite promjene. Bošnjačke i probosanske stranke i snage su nespremne dočekale izbor Bidena za predsjednika. Nisu razvile nikakvu strategiju, niti su lobirali na način na koji se to radi u Americi. Na kraju, prepustili su inicijativu onima koji žele još više oslabiti državu.

Trenutni ustupci Dodiku i Čoviću su iz razloga što ih Zapad želi sačuvati u BiH, ne zbog ljubavi prema istoj nego da se BiH ne bi raspala i da ne bi nastala muslimanska država u tom dijelu Evrope.

BH Srbi i Hrvati su žrtveni jarci te politike što su američki i evropski diplomati javno istakli, a srpski i hrvatski političari više puta potvrdili.

Kada Amerika i EU kažu da su za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, oni upravo misle to i ništa više. Bošnjaci i probosanske snage čuju nešto drugo, tj., da su oni za građansku BiH. Nisu.

Postoji razlika između onoga što oni govore i što mi čujemo i zato trebamo podesiti frekvenciju. Oni zastupaju minimalizam (BiH opstaje), mi čujemo maksimalnu opciju (građanska država)."

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar