BLATTEROVO BLATO: Kako i zašto je Katar od „idealnog domaćina“ postao „greška“?!

  • Blatter prilikom susreta sa Sheikhom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem (Foto: QNA)
  • Izvor Sportske novosti (Foto Philipp Schmidli/Getty Images / Getty Images)
  • Blatter proglašava Katar domaćinom Svjetskog nogometnog prvenstva (Izvor: Sky Sports)

Piše: Faruk Vele

Uvjeren sam da će Katar organizirati idealno Svjetsko prvenstvo 2022., kazao je medijima 9. novembra 2013. godine u Kataru tadašnji predsjednik Svjetske nogometne federacije (FIFA) Joseph S. Blatter u prisustvu Sheikha Mohameda bin Hamada Al Thanija, izvršnog direktora Višeg odbora za Svjetsko prvenstvo.

Tačno devet godina kasnije, danas, a 11 dana prije otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva svijet priča o pokajničkoj izjavi optuženog i osramoćenog Blattera - da je Katar, navodno, bio „velika greška“.

“Ta zemlja je premala. Nogomet i Svjetsko prvenstvo su preveliki za nju”, rekao je švicarskom listu "Tages einzeiger" bivši čelnik Svjetske nogometne federacije koji je držao papir s imenom Katar kada je 2010. godini toj naprednoj arapskoj zemlji dodijeljeno domaćinstvo SP-a.

Korupcijske afere

To tvrdi čovjeka kojem je Sud za sportsku arbitražu (CAS) 2016. zabranio djelovanje u nogometu najprije na osam, a onda na šest godina, i to zbog milionskih malverzacija s isplatama novca svojem tadašnjem savjetniku, slavnom Michelu Platiniju! Istom onom Platiniju kojeg sada indirektno optužuje za korupciju i lobiranje za račun francuske države koja je, kako je objasnio, Kataru prodala borbene avione vrijedne 15 milijardi dolara, a zauzvrat osigurala Arapima prvo domaćinstvo Mundijala!?

VEZANI TEKST >>> RASIZAM I ISLAMOFOBIJA | Neviđena propaganda protiv Katara: Arapski nogometaši prikazani kao teroristi!

To tvrdi čovjek kojeg protiv kojeg je vođena sedmogodišnja istraga i kojeg sud u njegovoj Švicarskoj još uvijek nije pravosnažno oslobodio teških optužbi za korupciju.

U konačnici, dešava se to na vrhuncu višemjesečne histerije u evropskim državama i medijima koju su katarski zvaničnici nazvali čak rasističkom i islamofobnom, a nadasve licemjernom, u kojem se na pleća te arapske države, prve države Bliskog istoka koja će biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva svaljuju bezmalo sva zla svijeta.

Blatter prilikom susreta sa  Sheikhom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem (Foto: QNA) - BLATTEROVO BLATO: Kako i zašto je Katar od „idealnog domaćina“ postao „greška“?!
Blatter prilikom susreta sa  Sheikhom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem (Foto: QNA)

Simbolično, kulminacija je bila karikatura objavljena u francuskoj štampi u kojoj su nogometaši Katara prikazani teroristima (!), a koja je s pravom izazvala gnjev na društvenim mrežama u Zaljevu.

Zanimljivo je, međutim, primijetiti i da mediji u izvještajima o Blatterovom  navodnom priznanju potpuno prešućuju njegovo izgnanstvo iz nogometa i korupcijske afere poslije 2016. - očito kako se ne bi otupjela oštrica poruke koja je nedvosmisleno programirana za sam početak glavnog globalnog sportskog događaja ove godine, što, također, nosi jednu političku, pa i geopolitičku poruku.

Budimo realni, sve da su tvrdnje koje 86-godišnji Blatter iznosi u međunarodnu javnost i jesu tačne - a njih će, također, očito morati dokazati na sudu - ostaje pitanje zbog čega je on u proteklih desetak godina gorljivo branio stav da je Katar dobar izbor i da će organizirati idealno Svjetsko prvenstvo?!

Pogledajmo činjenice.

Primjerice, 10. novembra 2013. godine Blatter čak poziva evropske medije „da posjete Katar kako bi vidjeli činjenice na terenu“, dodavši da je „o tome razgovarao s britanskim Guardianom“.

„Rekao sam im da odu i sami vide kako se Katar priprema i poduzima korake da osigura organizaciju velikog turnira“, rekao je tada Blatter, prenijela je QNA.

Štaviše, Blatter je tada odbacivao mogućnost da se Mundijal održi u više od jedne zemlje, što je jasan odgovor na njegove današnje tvrdnje o „maloj zemlji“.

Osamnaestog septembra 2014. godine agencije javljaju da je emir Države Katar Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani je posjetio predsjednika FIFA-e Blattera u sjedištu FIFA-e u Zürichu!

"Bila je čast ugostiti Njegovo Visočanstvo Emira Države Katar koji naporno radi kako bi iskoristio Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. kao sredstvo društvenog razvoja koje će doprinijeti promicanju nogometa u regiji", rekao je predsjednik FIFA-e Blatter.

Vidio je velike pomake u Kataru

Blatter se 15. marta 2015. godine, također susreo sa Emirom Katar. Izrazio je tom prilikom zahvalnost Emiru Al Thaniju i zvaničnicima katarskog sportskog sektora „na predanosti i ozbiljnosti u organizaciji izvanrednog izdanja međunarodnog događaja“.

Čelnik FIFA-e istaknuo je i da je „vidio velike pomake“ u organizaciji SP Katar 2022. posebno u pogledu standarda koje su domaćini predstavili na nedavnim sastancima s Izvršnim odborom FIFA-e.

Pet dana kasnije Blatter će pred medijima hvaliti napredak Katara na svim poljima i osobnu prednost Emira Države Katar da se zaštite prava radnika i da globalni sportski događaj bude uspješan.

"Jasno je da Katar ozbiljno shvaća svoju odgovornost kao domaćin i vidi FIFA Svjetsko prvenstvo kao katalizator za pozitivne socijalne promjene", reći će tada Blatter, koji se gorljivo zalagao da se misija nogometa širi i da on ne bude rezerviran za svjetsku elitu.

Sedam godina kasnije kada je Katar do savršenstva doveo sve organizacijske elemente i kada iz brojnih zemalja svijeta stižu pohvale domaćinu za sve što je učinjeno od 2010. godine, poniženi Blatter se priključuje kampanji protiv zaljevske zemlje te veli da je "Katar bio greška"!?

Da li se izjavama protiv Katara Blatter okajava korupcijske grijehe ili se ukopava u još dublje blato, pretvarajući svoj život i karijeru u živu karikaturu - vjerovatno je svima jasno.

Pametnim je, kazali bi u Bosni, i išaret dosta.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar