„Bez islama, ne bi bilo Shakespearea“

„Bez islama, ne bi bilo Shakespearea“

Ignorirano stoljećima, prisustvo muslimana je istaknuto u opusu jedne od najvažnijih britanskih ličnosti.

Kako izvještava TRT World, William Shakespeare (1564-1616), najpoznatiji engleski dramaturg I svojevrsni simbol britanstva, bio je usko povezan s islamskim svijetom kroz svoje opsežno čarobno djelo.

„Bez islama, ne bi bilo Shakespearea“, konkretno tvrdi Mathew Dimmock, profesor ranih modernih studija (engleski) na Univerzitetu u Sussexu.

„Bez bogatog i složenog angažmana Tudora i Jakobinske Engleske s islamskim kulturama, drame koje je napisao William Shakespeare bile bi veoma različite, ako bi uopće i postojale“, rekao je Dimmock za TRT World.

Zbog političkih i trgovačkih saveza kraljice Elizabete I s muslimanskim svijetom, posebno s Otomanskim carstvom i Marokanskim kraljevstvom, utjecaj muslimanske kulture na Englesku bio je ogroman i prodro je u književnost i pozorište.

Prva komercijalno pozorište u Londonu otvoreno je 1576. U vrijeme kada je Shakespeare stigao na scenu, već su postojale predstave koje su koristile islamski svijet kao pozadinu, a priče o muslimanskim carstvima i ljudima bile su masovno popularne. Ustvari, bilo je više od 60 predstava između 1576.-1603. koje su predstavljale Turke, Maure i Perzijance.

Najpoznatiji Shakespearov prikaz glavnog lika s muslimanskim naslijeđem bio je "Otelo" koji je opisan kao "Mavar" iz Venecije.

U predstavi se implicira da je prešao na kršćanstvo. Međutim, postojale su neke vjerodostojne teorije da Otelo zapravo nikada nije promijenio svoju vjeru.

Interpretacija Otela iz 2018. od strane Engleskog Touring Theatra u režiji Richarda Twymana predstavlja ovaj alternativni pogled na Otela kao muslimana.

U intervjuu za Al Jazeeru, Richard Twyman je izjavio da mu je istraživanje istoričara Jerryja Brottona na ovu temu otvorilo oči.

“Istorijski smo znali za mavarsko kraljevstvo Španije (gdje su španski muslimani ili moriskoci bili prisilno preobraćeni u kršćanstvo 1492.), ali nikada nisam spojio da bi Moor također mogao misliti na Otelov duhovni i kulturni identitet,” rekao je Twyman.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar