U Stocu obilježeno 90 godina od rođenja Alije Isakovića (Video)

U Stocu obilježeno 90 godina od rođenja Alije Isakovića (Video)

U Šarića kući u Stocu danas je održan događaj "Sjećanje na književnika Aliju Isakovića" u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", povodom 90 godina od rođenja, 25 godina od smrti, zatim 50 godina od prvog izdanja "Biserja muslimanske književnosti" i 30 godina od prvog izdanja "Rječnika karakteristične leksike bosanskog jezika".

Član Inicijativnog odbora "Sjećanje na Aliju Isakovića" profesor Alija Pirić istaknuo je kako se rijetko dogodi da se poklope četiri godišnjice jednom vrsnom književniku i klasiku kakav je bio Alija Isaković.

- Pored svog književnog djelovanja, on je učinio nešto za zajednicu i pripadao je kulturnom i nacionalnom pokretu u drugoj polovici 20. stoljeća - naveo je Pirić.

On je naveo njegove višestruke doprinose, "istražujući književnost napravio je prvu antologiju bošnjačke književnosti 'Biserje', za povijest bošnjačke književnosti najznačajniji projekt. To je njegov je prvi doprinos".

- Drugi doprinos je književnički jer on pripada generaciji pisaca koja je umjela pomicati granice poetičke i estetske vrijednosti, čime je subverzivno djelovao na tradiciju uvođenjem novoga. Treći doprinos, je njegova kritički duh - kazao je Pirić.

Smatra kako se danas događa da se nastavljaju njegovi projekti nacionalnoga, a za koje su zaslužne i plejade slavnih intelektualaca i generacija kojima je on pripadao, a koji su mnogo učinili na emancipaciji jezika, kulture, za Bošnjake.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod“ u Bosni i Hercegovini Sanjin Kodrić smatra kako je Alija Isaković bio jedan od najznačajnijih pisaca, koji je svojim djelom obilježio bošnjačku i bosanskohercegovačku književnost, ali i književnik koji je svojim sveukupnim društvenim i kulturnim radom nadišao okvire književnog.

- To su pisci koji su svojim djelom iskoračili i koje generacija nakon njih posebno cijene. On je netko koga danas pamtimo i koji je postao simbol afirmacije kulturnog identiteta Bošnjaka i BiH. Treba se podsjetiti da je od kraja 60-ih godina 20. stoljeća, Isaković jedan od nositelja procesa reafirmacije bosanskog jezika, jezika koji je tada bio potisnut. On je pokrenuo procese prisjećanja bosanskog jezika, tvrdeći da se u višestrukoj jezičnosti bivše Jugoslavije mora pronaći mjesta i za bosanski jezik, ne kao fiktivnog već jezika koji ima svoje povijesne temelje - kazao je Kodrić.

Pojasnio je kako će vrhunac tog Isakovićevog nastojanja biti njegov "Rječnik karakteristične leksike u bosanskome jeziku", kao i upute za izradu savremenog bosanskog pravopisa.

- Alija je svojim djelima pokazao književno-povijesnu realnost postojanja bošnjačke književnosti kao takve. Veoma važno je tu djelo 'Biserje' gdje književnim primjerima od 15. stoljeća do njegovog doba pokazuje realnu egzistenciju te književnosti, a koja je do danas ostala najveća antologija i temelj onoga čime se mi bavimo. Također je zaslužan što je zbornikom 'Hasanagica', na neki način simbolički, tu bošnjačku baladu vratio kući. To je samo dio onoga što je on učinio - naglasio je Kodrić.

Prema njegovim riječima, Isakovića to čini veoma važnom, jedinstvenom i teško ponovljivom figurom kulturne, književne pa i društvene povijesti bošnjačkog naroda.

- Isaković je uvijek na umu imao bh. mozaičnost i širi okvir, smatrajući da BiH stoljećima predstavlja organski zbroj kulturnih nijansi, koje tek zajedno čine jednu zrelu i hvale vrijednu cjelinu - zaključio je Kodrić.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar