Najmoderniji centar Srednjeg Istoka za liječenje od raka spreman za saradnju bh. bolnicama

Najmoderniji centar Srednjeg Istoka za liječenje od raka spreman za saradnju bh. bolnicama

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Jorad, Mato Zeko, u pratnji ministra savjetnika Satka Bitange, posjetio Centar za liječenje od raka Kralj Hussein (King Hussein Cancer Center) gdje je razgovarao sa generalnim direktorom Asemom Mansourom i šefom Odjela za nukleranu medicinu & PET/CT Akramom Al-Ibraheemom.

Ovaj Centar je jedini ovakve vrste u Jordanu i trenutno je najbolji i najmoderniji na području Srednjeg Istoka. Pacijenti Centra, nih 70 posto su iz Jordana, a 30 posto dolazi iz drugih država, a godišnje imaju preko 5.000 pacijenata.

Godišnji budžet Centra je oko 200 miliona USD, dok u njemu trenutno radi preko 3.000 zaposlenih, od čega više od 300 doktora raznih specijalnosti. Generalni direktor Mansour je naglasio da su za uspjeh u ovom projektu, od projekta financiranja do liječenja, najbitnije tri stvari i to: transparentnost, povjerenje i uspjeh.

Ambasador Zeko se zahvalio domaćinima na prijemu, te predložio da ovaj Centar ostvari saradnju sa sličnim centrima u BiH (Sarajevu, Mostaru, Banja Luci…). Upoznao ih je sa funkcioniranjem zdravstvenog sektora u BiH, te istakao da bi bilo korisno da se ostvare direktni kontakti sa sličnim zdravstvenim ustanovama u BiH.

Predložio je i potpisivanje Memorandum o međusobnoj saradnji, kako na području edukacije, razmjene iskustava u liječenju, tako i na drugim područjima. Kao prvi korak je sugerirao je da predstavnici iz BiH dođu i posjete njihov Centar u Ammanu, kao i da njihovi predstavnici posjete našu državu.

Naglasio je da će Ambasada sa svoje strane pomoći na svaki mogući način u ostvarivanju ovih kontakata, kako u osiguranju viza, tako i u organizaciji budućih posjeta. Upoznao je domaćine i da je već ostvarena saradnja između univerziteta dvije države, a što je dobra osnova i za početak saradnje u zdravstvu i liječenju karcinoma kao jedne od najčešćih i najtežih bolesti današnjice, kako u BiH, tako i u Jordanu i drugim državama.

Generalni direktor Centra i šef odjela za nuklearnu medicinu su se složili sa ovim prijedlozima i iskazali zadovoljstvo posjetom ambasadora i zainteresiranost za međusobnu saradnju. Sa svoje strane obećali su punu podršku centrima za liječenje karcinoma u BiH. Istakli su da se ova saradnja može odvijati kroz raznu stručnu pomoć, obrazovanje kadrova iz BiH u Centru, tehničku podršku, kao i druge vidove saradnje.

Ono što je svakako najbitnije jeste da se radi o najboljem i najmodernijem ovakvom Centru na prostoru Srednjeg istoka, da su to prepoznali najviši predstavnici vlasti mnogih država, kao i da je rukovodsto Centra iskazalo veliku želju za uspostavu saradnje sa ovakvim centrima na prostoru BiH, nebitno o kapacitetu naših centara. Direktor Mansour je na kraju još jednom naglasio da bi Centru za kancer Kralj Hussein bilo veliko zadovoljstvo da u skorijoj budućnosti ugosti voditelje ovakvih centara u BiH.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar