U Mostaru održana promocija zbirke poezije "Nemoj nikom kazati"

U Mostaru održana promocija zbirke poezije "Nemoj nikom kazati"

U prostorijama KC Kralj Fahd u Mostaru sinoć (petak, 15.10.) je održana promocija zbirke"Nemoj nikom kazati" autorice Anese Karaice

O pjesmama ove autorice iz Stoca kazivao je doc. dr Edim Šator, kao recezent i promotor, koji je pronicljivo dočarao vrijednosti njezinog stvaralaštva.

"Književnost je baš kao i Most umjetnost, ona nepatvorena, iskrena i neutaživa čovjekova želja za ljepotom i vječnošću. Posebno me se dojmila i pjesma koja stilom "odudara" od ostatka zbirke, i koja je po mom mišljenju jedna od najuspjelijih u zbirci, a to je pjesma pod nazivom "Priča starog hadžije". Pjesma je ispjevana slobodnim stihom sa velikim brojem arhaizama i orijentalizama koji daju specifičan ton i boju cijeloj priči. Korištenjem imperfekta u prvoj strofi, kao i aorista u posljednjoj, pjesnikinja naglašava dramatičnost i tragičnost hadžijine sudbine", kazao je dr. Šator

Profesor Zlatko Čerkez je, također, govorio o matematičkom presjeku stihova ove mlade pjesnikinje. Spomenuo i to da je književnik Alija Kebo rahmetli ,te živući književnik Hamo Elezović bio jedan od prvih koji su prepoznali ne samo kvalitet nego i dušu u stihovima Anese Karaice.

"Čitajući poeziju Anese Karaica dubina slojevitosti spoznaje je skupnost, riječi, duha i dobra. Da li ću ovakvo pjesničko stanje nazvati nemirom istine ili nekom drugom riječi nije uopće bitno. Važno je da imamo uređen i bogat umni sklop. Pjesnikinja ide od granice vizuelnog do granice duhovno dozvoljenog. Mladost i unutrašnji porivi duše su svjesnost, snaga! Primijetio sam da su neki stihovi, nadvremenski, što je i shvatljivo...", rekao je, uz ostalo, Čerkez.

Mr. Jasminka Pitić detaljno se čitanjem i analizom pjesme "Život" osvrnula na geopolitičku situaciju u BiH, te uporedila život naših građana u domovini i dijaspori, i naglasila kako jedni drugima nemamo na čemu zavidjeti, jer sama činjenica da nismo u domovini otvara mnogo kako političkih tako i kulturno i emotivno važnih tema. Na svjetsku geopolitičku sliku osvrnula se dok je publici približavala stihove pjesme "Palestinka". Mr. Pitić je na svojevrstan način povukla paralele palestinskog pitanja i straha od dijeljenja iste sudbine na prostorima naše domovine.

Na promociji se obratila organizatorica mr Alma Mujakic koja je naglasila važnost pisanja i izrazila nadu u mlade generacije. Moderatorica ove kulturne manifestacije u Mostaru bila je lijepa Lejla Mujakić.

Cjelokupan prihod od prodaje knjiga doniran je u svrhu liječenja Alme Kovačić.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar