AJB DOC: Hrabre novinarke ‘Khabar Lahariye’ pomjeraju temelje tradicionalnog društva

AJB DOC: Hrabre novinarke ‘Khabar Lahariye’ pomjeraju temelje tradicionalnog društva

U sferi vijesti kojom dominiraju muškarci i u kojoj vlada velika konkurencija pojavile su se jedine novine u Indiji koje vode žene iz kaste dalit.

Prkoseći kastinskom sistemu i društvu koje je neprijateljski nastrojeno prema ženama, naročito onima iz dalit kaste, urednica Khabar Lahariye Meera i njene reporterke uspjele su pomjeriti temelje tradicionalnog društva, status žene u tom društvu, izdići se iznad grubo nametnutih granica i, što je najvažnije – inspirisale su druge da slijede njihov primjer i bore se za svoja prava, prenosi Al Jazeera Balkans.

Upravo je borba ovih hrabrih novinarki koje su se u najokrutnijim društvenim okolnostima kroz novinarstvo uspjele izdići iznad klasa i kasti u fokusu filma Iskovane u vatri indijskog dvojca Rintua Thomasa i Sushmita Ghosha, koji je prikazan u okviru 4. AJB DOC Film Festivala. Film možete pogledati online.

“Žene iz kaste dalit uvijek su u medijima prikazivane kao uboge žrtve svoje sudbine, ali smo ih mi u ovom filmu prikazali onakve kakve one jesu – kao moderne, snažne, inspirativne žene koje sve mogu”, kažu Thomas i Ghosh u razgovoru za Al Jazeeru.

“Sam format dokumentarnog filma nam je omogućio da kroz jedan vremenski okvir pokažemo transformaciju naših glavnih likova i realistično ispričamo njihove priče. Ovaj film je na neki način uputstvo drugima kako treba, prezentovano na stvarnom primjeru”.

Kako ste saznali za Khabar Lahariyu i šta Vas je inspirisalo da dokumentujete ovu priču?

Rintu Thomas: Godine 2016. naišli smo na fotopriču o tome kako jedna žena dostavlja novine selima koja su u potpunosti izolovana od medija. Istraživanjem ove priče otkrili smo Khabar Lahariyu, jedine indijske novine koje u potpunosti vode i uređuju žene. Njihova tiha revolucija u zabačenoj pokrajini Uttar Pradesh već 14 godina mijenja društvo oko sebe, mijenjajući sliku medija u toj pokrajini. Nas su pozvali na sastanak na kojem su trebale odlučiti da li da pređu s printanih na digitalne medije. Emocije na sastanku su bile izmiješane, od nervoze do cinizma i kritika, ipak su to polupismene žene koje do tog dana nikada nisu vidjele pametni telefon. No, one su hrabro odlučile da idu naprijed i upravo ta njihova hrabrost nas je inspirisala da ispratimo njihovo putovanje.

Kako je izgledao proces rada na ovom filmu? Koliko dugo ste ga radili i koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli u tom periodu?

Rintu Thomas: Odmah smo na početku znali da će ova priča imati više narativa: od kasti, prava žena i politike do samih medija. Zbog toga je na početku bilo veoma teško opisati ideju filma. Također, iz istih razloga nismo mogli predvidjeti koliko će snimanje trajati. Nismo znali kako će se likovi u filmu s vremenom razvijati niti kakvu će sliku ovaj film poslati svijetu o društvu u Indiji; jednostavno je bilo previše varijabli i pitanja na koja nismo imali odgovor. Ipak, odlučili smo probati i sve probleme rješavati kako dolaze, onako usput.

S obzirom na to da nismo mogli imati jasnu viziju o tome kako će film ispasti, na početku nismo mogli ni aplicirati za sredstva, tako da smo prve dvije trećine sami finansirali. Nakon što smo montirali dio materijala, bilo je mnogo lakše prezentovati ideju i tražiti sredstva. Bukvalno smo aplicirali na svaki poziv u Indiji i svijetu. Srećom, naš trud se isplatio i polako smo počeli skupljati ostatak potrebnog novca.

Na početku smo se dogovorili da nakon svakog snimanja montiramo materijal i da ga onda probamo uklopiti u ono što smo imali dotad. Dobra stvar je da smo i prije ovog projekta sarađivali na nekoliko filmova, tako da smo se, uprkos nekim kreativnim neslaganjima, lako mogli dogovoriti u kojem smjeru priča treba dalje ići.

U fokusu filma su tri novinarke Khabar Lahariye. Kako ste donijeli ovu odluku?

Rintu Thomas: Svaki put kada snimate neki film, postoji trenutak u kojem sa sigurnošću možete reći: “To je to! To je priča koju želim ispričati”. Mi smo taj moment imali na sastanku na kojem se diskutovalo o tome treba li preći sa štampanog izdanja na digitalne tehnologije.

Meera, koja je predstavljala ideju drugim ljudima, svojom je harizmom uspjela publiku uvjeriti da je to ispravan put i s njima podijeliti svoju viziju novina iz budućnosti. Ta žena je, jednostavno, rođena liderka, odlična pregovarateljica i još bolji lik dokumentarnog filma; ona tako lako prihvati da je kamera tu samo još jedna “osoba” na sastanku.

Sunita je mlada i ambiciozna žena koja je tokom cijelog sastanka postavljala pitanja Meeri, nije se libila da preispita svaku njenu tvrdnju, jer Sunita ne poznaje autoritet kada je riječ o općem dobru. Njena energija je u potpunoj suprotnosti s Meerinom.

S druge strane, Shyamkali je osoba koja nije mogla izvagati između novog izazova i neke zone komfora koju su imale. Kao što ćete vidjeti u filmu, Shyamkali će posljednja napraviti taj iskorak, ali kada prihvati nove tehnologije, jednostavno postaje nezaustavljiva.

Ono što ovaj film čini zaista posebnim jesu ove žene potpuno različite naravi, porijekla i životnog puta, ali sve tri su zaista fascinantne.

Kompletan intervju pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar