Nada Al Issa: Hrvatska radi na razgradnji Bosne i Hercegovine

Nada Al Issa: Hrvatska radi na razgradnji Bosne i Hercegovine

 Piše: Nada Al Issa (BosnaGlobal)

"Ne miješam se u unutarnje stvari BiH, Bošnjaci su  pročitali samo naslov iz mog nedavnog intervjua", brani se na Hrvatskom radiju, hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman od zamjerki iz Sarajeva, nakon nedavne skandalozne izjave da Hrvatska "nikada neće dozvoliti građansku BiH".

Papagajski ponavlja ono što nitko ne vjeruje, jer je svima  jasno što se događa, i pored tvrdnji da se Hrvatska neće miješati u unutarnje stvari BiH, jer to "moraju dogovoriti njezina tri konstitutivna naroda."

A što je, ako ne uplitanje u unutarnje poslove, kada ministar otvoreno prijeti da Hrvatska ne može prihvatiti ovo ili ono u BiH?! Kada naglašava da "Hrvatska ne može prihvatiti modele koji nisu po volji i interesu bh. Hrvata"?

Ako kažu i on i Plenković, da „sve trebaju dogovoriti tri konstitutivna naroda u BiH“, zašto ih onda ne puste da se stvarno međusobno dogovore, bez mentorstva iz Zagreba (naravno i Beograda).  Neprihvaćanje modela unutarnjeg uređenja BiH koje nije po volji bh. Hrvata po ministru, eto, nije uplitanje u unutarnje poslove susjedne države! 

Ono što je vidljivo i s Jupitera i Marsa, Radman objašnjava i pravda "samo brigom za bh Hrvate, "jer strahuje od" bošnjačkog monopola nad Hrvatima,"čemu“, po njemu, "Bošnjaci otvoreno teže".  I još dodatno  objašnjava da "ni jedan narod nema pravo na monopol na BiH," a takvi pokušaji dolaze "samo s Bošnjačke strane," u čemu ministar vidi  "bošnjačku opasnost", što Hrvatska ne može dopustiti. 

Jedan čisto ekonomski pojam ministar pogrešno upotrebljava u nacionalnim odnosima u BiH. Izgleda kao da Radman Grlić Bosnu i Hercegovinu gleda kao na neku vrstu multinacionalne korporacije, u kojoj svog udjela imaju i bh. Hrvati. 

I onda, potpuno nesuvislo, Radman s unutarnje, "skače" na vanjsku  politiku BiH, pa se zapetlja kao pile u kučine i  ne može se odlučiti je li Bosna za Hrvatsku unutarnja ili vanjska politika?! Vanjska politika BiH, objašnjava, "mora imati konsenzus sva tri konstitutivna naroda". Prema ovome kako govori Radman, Bosna je za Zagreb malo vanjska, malo unutarnja politika, po potrebi. Pred svijetom -  vanjska, jer RH pred međunarodnom  zajednicom svoj odnos prema BiH  nastoji pokazati sa umivenim licem, kao najveća zaštitnica njezine cjelovitost i samostalnosti, suverenosti...

A daleko od svjetskih diplomata i kamera, na balkanskim terenu, ne samo da se miješa, već i razgrađuje Bosnu i Hercegovinu. To je više nego jasno svakome na osnovu, ne samo Radmanovih izjava u Zagrebu, čitali Bošnjaci  ministrove intervjue od slova, do slova, ili samo naslove. Uostalom, poanta je uvijek baš - u naslovu.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar