Kako je pala tabla Radovana Karadžića na Palama

Kako je pala tabla Radovana Karadžića na Palama

Sramna tabla sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama uklonjena je sa studentskog doma! To je sigurno najpozitivnija vijest u skorije vrijeme, iako bi se zdrav razum zapitao, zašto je uopšte i postavljana, no to pak nema veza sa zdravim razumom, sviješću i savješću. 

"Nadam se da će uklanjanjem ove table biti stavljena tačka na dalju zloupotrebu imena moga oca i moje porodice", rekla je kćerka Radovana Karadžića, prvog predsjednika entiteta Republika Srpska i osuđenog ratnog zločinca, Sonja Karadžić Jovičević, piše Al Jazeera Balkans.

Kada Karadžići spašavaju Dodika

Ovo je fundamentalna i najvažnnija rečenica sa pressice u Banjaluci, koja je patetično uobličena u tzv. obraćanje u ime porodice, a zapravo predstavlja odbranu i spašavanje Milorada Dodika od sankcija, prije svega Evropske unije, koje su mu se potpuno realno i nikad sigurnije nadvile nad glavom.

I nema te patetike, kojom je Sonja Karadžić začinila svoje obraćanje, nema tih praznih riječi, a koje bi sakrile suštinu. A suština je jedna, nemoćni i u ćošak satjerani Milorad Dodik, izabrao je kćerku ratnog zločinca da umjesto njega vadi vruć, mermerni krompir iz vatre političkog inata.

Mnogi će se zapitati, kako je moguće da to radi baš Sonja Karadžić i to iz više razloga:

1. Prvo, ona je kćerka ratnog zločinca i bila je jedna opd prvih primadona na opskurnoj manifestaciji postavljanja nelagalne i sramne ploče;

2. Ona je visoki funkcioner SDS-a, opozicione partije, kojoj bi, valjda išlo na ruku Dodikovo koprcanje na Inckovom, američkim plamenom, friško upaljenom roštilju;

3. Neće li tako sama sebi zabosti glogov kolac u političku karijeru ovim potezom?

Svi odgovori se mogu sabiti u par rečenica.

Naprvo, Sonja Karadžić odavno u manjem BiH entitetu uživa neku vrstu nadstranačke poštovanja vrijedne nedodrivosti i uticaja, jer je, za boga miloga kćerka, "prvog predsjednika".

To joj daje izvjesnu slobodu političke prohodnosti, koja je daleko veća od drugih aktera javne scene.

Drugo, možda najbitnije, njen odnos sa centralom SDS-a odavno je labav, da se blago izrazim i pitanje je dana, kad ona može postati visoki funkcioner Dodikovog SNSD-a.

U svakom slučaju, ovim svojim nastupom i PR-ingom na pressici Sonja Karadžić se itekako preporučila Dodiku. I treće, a vezano je za drugo, Sonja je neviđenim manevarskim potezom isprozivala cjelokupnu akademsku zajednicu, šta god to bilo u RS-u, amnestiravši Dodika i rekavši kako upravo akademici stoje iza podizanja table sa imenom njenog oca.

Kad sankcije postanu relanost

Tako je još dublje ukopala akademske nacionalističke klimoglavce, koji su do sada pisali panegirike Dodiku u čast postavljanja sramne table, a sad će morati pravdati ovu novu "heroiku".

Ali, najmanje je ovdje riječ i o Sonji i njenom ocu, ratnom zločincu, Radovanu Karadžiću.

Svi znamo da se danas spašavala stražnjica Miloradu Dodiku. I svi znamo da je, bar za sada, ona sačuvana. Doduše, poražena, ali sačuvana.

Jednako tako, vidjeli smo svu nemoć, ali i licemjerstvo koje ovih dana i sedmica demonstrira Milorad Dodik, satjeran u ćošak i suočen sa pustim faktom da doslovno neće moći napustiti BiH, ako mu se uvedu sankcije.

I ne samo to, Dodik ne bi mogao otići čak ni u Srbiju, koja se htjela ne htjela na svom EU putu, mora pridržavati briselskih direktiva.

I najgore od svega po Dodika, u tom scenariju neskidanja sramne table - ostali bi mu zaleđeni bankovni računi i ne bi imao pristup svojim nekretninama. E to je nešto sa čim se ni Dodik ne kocka!

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar