Održana promocija knjige „Hadži Osman“: Kako život proživjeti insanski

U prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu danas je održana promocija romana “Hadži Osman” Harisa Sejdića, prenosi INS.

O knjizi su govorili recenzenti, novinar i urednik dr. Selman Selhanović, književnik Fuad Kovač, prof. književnosti Nermina Alihodžić-Usejnovski, kao i autor.  Ulomke iz romana je na maestralan način donio glumac Alija Aljović. Moderator promocije je bio književnik Kemal Ljevaković.

Naglašeno je da je knjiga „rođena u Sarajevu“, ali da je tematski potpuno posvećena Tešnju, odakle dolazi autor. Književnik Ljevaković je podvukao da knjiga ostavlja dubok utisak na čitatelja, te da donosi „mirise i romantiku tešanjske čaršije“.

Dr. Selhanović je dodao da se Sjedićeva knjiga može svrstati među historijske romane, kakvi su rijetki u bošnjačkoj književnosti, pa se može uspoređivati sa „Zelenim busenjem“ Edhema Mulabdića.

„Roman je hronika jednog vremena“, kazao je Selhanović, naglašavajući kako roman nosi i važne poruke ispričane kroz život dede Hadži Osmana, glavnog lika djela, a koji pučava da „bošnjački nisu ni Istok ni Zapad" već da Bošnjaci budu svoji na svome, prenosi INS.

„Ovo je prilično tradicionalan roman koji donosi i čist jezik, pa će se iz njega moći generacije napajati“, ističe Selhanović. Inače, roman je napisan specifičnim jezikom tešanjskog kraja.

Nadalje, Fuad Kovač je istakao da je „Hadži Osman“ nešto posebno na našoj književnoj sceni, te da je njegova posebnost činjenica da nije fikcija, već nešto što je obilježilo jedno bosansko stoljeće u kojem je dedo Hadži Osman proveo svoj život. Dodao je da se knjiga bukvalno ne može ispustiti iz ruku.

Naglašeno je da roman nosi i poruku kako „život proživjeti insanski“, te kako živjeti u svakom vremenu, ma kako ono bilo teško, a makar teških vremena u Bosni nije nedostajalo.

Promotorica Alihodžić-Usejnovski je istakla zanimljiv kolorit likova u knjizi, koji su veoma inspirativni, kao i divne opise tešanjskih pejsaža.

„Hadži Osman je iznio svoje viđenje jednog stoljeća, a Haris Sjedić nam je to upješno prenio“, navela je ona.

Sam autor je naglasio da je roman pisao tri godine i da je obradovan pozitivnim reakcijama, tim prije jer nije književnik.

„Historijski sam osvijetio jedno vrijeme“, zaključuje autor Sejdić, naglašavajući važnost jezika u djelu, kojim će se, vjeruje, sigurno baviti mnogi stručnjaci i lingvisti istraživači.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar