Bugarska protjeruje još dvojicu ruskih diplomata zbog vojne špijunaže

Bugarska nastavlja da razotkriva ruske špijunske mreže u toj članici Evropske unije i NATO-a, javljaju bugarski mediji.

Time se potvrđuje pisanje našeg portala u vezi sa širokim aktivnostima ruskih obavještajnih službi diljem Evrope, a posebno u zemljama članicama EU i NATO-a.

Iako Bugarska ima tradicionalno dobre odnose se sa Rusijom, izgleda da to nije omelo Moskvu da na teritoriju te države- provodi široke špijunske aktivnosti, što je kulminiralo nizom otkrića krajem prošle i početkom ove godine.

O aktivnostima ruskih obavještajaca u Bugarskoj, portal Bosnian News Service je ranije detaljno izvještavao.

Bugarska protjeruje dvojicu ruskih diplomata optuženih za vojnu špijunažu i naredila im da napuste zemlju u roku od 72 sata, priopćilo je bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova, 23. septembra.

"Bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je dvojicu ruskih diplomata" personama non grata "i obavijestilo rusko veleposlanstvo diplomatskom notom", rekao je glasnogovornik Ministarstva.

Državni tužitelji pokrenuli su postupak protiv dvojice osumnjičenika na zahtjev Državne agencije za nacionalnu sigurnost (SANS), koja je tvrdila da su dvojica osumnjičenika prikupljali tajne državne podatke o vojnim planovima modernizacije i spremnosti Bugarske.

Protiv osumnjičenih se nije mogao pokrenuti kazneni postupak jer imaju diplomatski imunitet.

"Cilj im je bio prenijeti prikupljene podatke, uključujući službene i državne tajne, u rusku vojnu obavještajnu službu u Moskvi", rekli su tužitelji, javlja Radio "Slobodna Europa".

Rusko veleposlanstvo u Sofiji priopćilo je da nema dokaza koji opravdavaju "nerazumno protjerivanje" njegovih diplomata.

"Ruska strana zadržava pravo poduzimanja 'recipročnih mjera' kao odgovor", navodi se u izjavi veleposlanstva na Facebooku.

"Nisu pruženi dokazi da su se oni bavili nekim aktivnostima koje nisu u skladu s njihovim statusom", navodi se.

Bugarski istražitelji rekli su da je špijunaža koja se odvijala od 2016. do danas uključivala upotrebu financijskih poticaja za regrutiranje bugarskih državljana s pristupom osjetljivim informacijama.

Bugarska je članica NATO-a s općenito dobrim vezama s Rusijom, koja joj daje velik dio svoje energije.

To nije prvi špijunski slučaj koji je narušio odnose Sofije s Moskvom ove godine.

Dvoje ruskih diplomata također su u januaru proglašene personama non grata zbog navodnog traženja povjerljivih podataka o izbornoj strukturi Bugarske.

Sofija je također odbila dati vizu ruskom atašeu za obranu u prosincu 2019. godine.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar