Analiza | Ruski obavještajni udari na zemlje EU i NATO-a

Analiza | Ruski obavještajni udari na zemlje EU i NATO-a

Dok svijet prati dramu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog, koji je otrovan neravnim agensom ''novičok'' poznatim iz sovjetskog vremena, što su potvrdile njemačke i britanske vlasti, ruske obavještajne službe nastavljaju ''sa snažnim aktivnostima u evropskim i NATO zemljama, posebno u vladinim i komercijalnim sektorima'', upozoravaju zapadni sigurnosni izvori, piše Bosnian News Service.

Tako su sredinom augusta 2020. godine norveški kontraobavještajni organi uhapsili operativca ruske Vanjske obavještajne službe (SVR) koji je boravio u Oslu.

Utvrdili su da je "na vezi držao" norveškog državljanina kao izvor po pitanjima industrijskih ciljeva SVR-a. Norveška vlada je nakon tog proglasila ovog ruskog obavještajca personom-non-grata. Ovaj Rus je identificiran kao Aleksandr Stekolshchikov, koji je bio zamjenik direktora Ruske trgovinske misije u Oslu.

Također, nekoliko uglednih evropskih medijskih izvora nedavno su javnosti otkrili pokušaje hakera ruske vlade da dobiju informacije o COVID-19 vakcini iz privatnih istraživačkih laboratorija širom Evrope, a u namjeri da što prije ''izbace'' vakcinu protiv opasne zaraze.

Međutim, Rusija, prema zasad dostupnim informacijama, nije uspjela napraviti sigurnu i efikasnu vakcinu, iako su se nesumnjivo koristili i ukradenim podacima iz legitimnih istraživačkih laboratorija.

Pored toga ruski državljani preispituju sigurnost sigurnost netestirane vakcini, a roditelji odbijaju da vakcinišu djecu iz straha od opasnih nuspojava ove akcije.

Ovo je samo vrh ledenog brijega ruskih aktivnosti na prostorima Evrope.

Grupa tajnih ruskih špijuna u Evropi (poznata kao Jedinica 29155) djeluje barem desetak godina, ali su ih zapadne službe tek nedavno otkrile.

Prvo je uslijedila kampanja destabilizacije u Moldaviji, nakon čega je uslijedilo trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, a zatim je spriječen puč u Crnoj Gori. U maju 2018. u Velikoj Britaniji je nervnim otrovom neuspješno izveden atentat na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju.

Iako su u početku sve te akcije djelovale nepovezano i kao izolirani slučajevi, jedino što ih je povezivalo bio je rukopis ruskih obavještajnih službi.

No, zapadne sigurnosne službe zaključile su da su sve ove operacije, pa čak potencijalno i neke druge manje poznate javnosti, zapravo dio koordinirane i trajne kampanje destabiliziranja Evrope. Izvodi ih, prema nekim obavještajnim saznanjima, elitna postrojba unutar ruskog obavještajnog sustava, dobro utrenirana za subverzije, sabotaže i atentat

Njihove aktivnosti, nesumnjivo, još uvijek traju.

Obavještajni zvaničnici u četiri zapadne zemlje kažu kako je nejasno koliko često se jedinica mobilizira i upozoravaju da je nemoguće znati kada i gdje će operativci napadati.

Svrha Odjeljenja 29155 o kojoj se nikad prije nije pisalo, uklapa se u težnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da se aktivno bori protiv Zapada tzv. hibridnim ratom – mješavinom propagande, hakerskih napada i širenja dezinformacija, ali i otvorenog vojnog sučeljavanja.

Peter Zwack, bivši ataše za obranu i američki obavještajac koji je radio u američkom veleposlanstvu u Moskvi, rekao je da nije znao za postojanje ove jedinice.

"Mislim da zaboravljamo koliko Rusi mogu biti bezobzirni", rekao je Zwack. koji je rekao da nije svjestan postojanja jedinice.

Šire o ovoj grupi možete pročitati OVDJE.

Na djelovanje ruskih obavještajaca nedavno je upozorio i ugledni američki analitičar Janusz Bugajski. On je u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" da su ruske obavještajne službe prodrle i u Bosnu i Hercegovinu.

"Ruske obavještajne službe, propagandne stanice i razne grupe povezane s Kremljem prodrle su u nekoliko zemalja u regiji, uključujući BiH. Kao što znamo, Republika Srpska je posebno pogodno tlo za upade Moskve jer predsjednik Milorad Dodik vjeruje da će ga Rusija podržati politički, diplomatski i finansijski. Zvaničnici bosanskih Hrvata također su osjetljivi na ruski prodor kroz koruptivne poslove, pa čak i podršku trećem entitetu u BiH. Do pucanja tih odnosa će doći kad ih Kremlj pokuša usmjeriti prema novom regionalnom sukobu koji će služiti njegovim strateškim interesima i odvratiti NATO, SAD i EU od kontinuiranih napada Rusije na Ukrajinu, Gruziju i Bjelorusiju", kazao je Bugajski.

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar