Dragan Bursać: Šta je ta džamahirija, da prostite?

Dragan Bursać: Šta je ta džamahirija, da prostite?

Ako su tolerancija, gostoprimstvo, ljepota i dobrota sinonimi za džamahiriju, onda je Sarajevo džamahirija. Ako su Davorin Popović i Mirza Delibašić prijatelji džamahirije, onda je Sarajevo džamahirjija. Ako su Indexi, Crvena jabuka, Bijelo dugme, Zabranjeno pušenje... džamahrijiski bendovi, nema sumnje, Sarajevo je džamahirija. Bujrum, dobrodošli!

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, povodom odluke Kantona Sarajevo da Petera Handkea proglasi personom non grata kazao je da "Handke neće ništa izgubiti time što neće imati priliku da vidi kako izgleda džamahirija na Balkanu, ali će Sarajevo izgubiti mnogo, jer neće upoznati hrabrog i mudrog čoveka".

Ko to viri iz šešira baba Jule?

Znate li uopšte ko je Aleksandar Vulin?

To je onaj junoša što je virio iz šešira Miloševićeve žene Mire Marković dok je njihova bračna i vanbračna kamarila ubijala snajperima djecu po Sarajevu.

To je onaj nespretni i nesrećni čovjek koji Sarajevo naziva džamahirijom dok mu sadašnja šefica-predsjednica Vlade Ana Brnabić u Argentini ružama zastire grob Milana Stojadinovića, kućnog prijatelja Ante Pavelića.

To je onaj čovjek što etiketira Sarajevo dok se Beograd, nekada ponosan grad, pretvara u leglo četništva.

I to je onaj, na koncu, čovjek, koji daje sebi za pravo da arbitrira po pitanju odluka sarajevskih vlasti. Ali, ima nešto drugo, mnogo gore.

Promašio je Aleksandar Vulin, što se kaže, cijeli fudbal. Ne samo da Sarajevo nije neko mjesto za izbjegavanje, na šta je on aludirao, nego ne zna srbijanski ministar šta znači džamahirija. A u doba Googla zaista nije teško saznati.

Šta je ta džamahirija, da prostite?

"Džamahirija je kao kovanica rođena u Libiji, kao Gadafijeva ideja vladavine mnoštva ili vladavine naroda. Riječ je o najsekularnijem obliku vlasti u islamskom svijetu, iz kojeg je religija potpuno isključena. U ovoj vrsti narodne republike žene su po svemu ravnopravne muškarcima (uključene su u politiku i javni život), osnovno i srednjoškolsko obrazovanje obavezno je, a fakultetsko besplatno svima koji to žele. Takođe su besplatne i sve medicinske usluge, dok je bankama zabranjeno sticanje profita pozajmicama."

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar