Promovirane knjige autora dr. sci. Selmana Selhanovića

Promovirane knjige autora dr. sci. Selmana Selhanovića

Promovirane su knjige “Savremeni mediji i porodica u svjetlu ekonomsko-propagandnog diskursa” i “Savremeni mediji i djeca u jednoroditeljskim porodicama” a promotori su bili prof.dr. Dželal Ibraković i prof.dr. Rasim Muratović, a promociju je moderirao mr. Fuad Kovač.

Autor dr. sci. Selman Selhanović je istakao da se radi o knjigama koje su komplementarne i koje nadopunjuju jedna drugu.

Jedna knjiga govori o porastu jednoroditeljskih porodica, problemsa kojim se društvo suočava, povećanjem broja samohranih majki, ali i povećanom broju razvoda brakova u Bosni i Hercegovini. Veliki je problem što se ovaj broj povećava nakon ratnih dešavanja i agresije na BiH, te se na taj način ostavlja prostor medijima, televiziji i ulici da utiču na odgoj i obrazovanje djeteta.", prenosi Preporod.

Druga knjiga govori o porastu konzumerizma i materijalizma, gdje roditelji u želji  za zaradom, ne mogu imati dobar kontakt sa svojom djecom, te tu gube odnos i toplinu, a to nastoje nadomjestiti kupovinom raznihpredmetpovečavajući potrošnju koja je društvu itekako poželjna.

Namjera mi je bila da ovim knjigama skrenem pažnju na probleme sa kojim se suočava naše društvo, a naravno nije moje da kao novinar i istraživač nađem rješenje, nego da ga dijagnosticiram. “

Jedan od promotora dr. Dželal Ibraković je naglasio da je knjiga izuzetno značajna jer afirmiše i reafirmiše porodicu. Autor u svom zaključku kaže da je pored interneta i televizije, čiji dan danas obilježavamo, najvažniji medij porodica. 

U njoj se dešava sve što je bitno za mladog čovjeka, ne dešava se u svakoj porodici, ali ako se educiraju i roditelji djeca na pravi način, onda ćemo savremene medije shvatiti kao pomoć u tom procesu. 

Autor ni jednog trenutka ne dovodi u pitanje da li su nama potrebni mediji, niti zagovara neko tradicionalističko tumačenje, naprotiv on govori da je to blagodat našeg doba, ali istovremeno i velika opasnost kao i sve drugo, jer smo mi ljudi skloni da sve dobre stvari pretvorimo u loše. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar