TV-premijera dokumentarnog filma Lakonoga

  • Lejla Zvizdić
  • Fahrudin Kučuk u trenutku stvaranja
  • Fahrudin Kučuk

Dokumentarni film “Lakonoga”, koji je izazvao veliko interesovanje publike na drugom izdanju AJB DOC-a, bit će premijerno emitovan sutra, u utorak, 19. novembra 2019.  u 17:05 i reprizno u 23:05.

Dokumentarni film “Lakonoga” prati životnu priču Fahrudina Kučuka, koji u rodnom Sarajevu doživljava najsretnije, ali i najbolnije trenutke.

Drugog maja 1992. njegov život dobija potpuno drugi tok i smisao.

Lakonoga simbolizira lik Fahrudinove kćerke Aide, čija je smrt u opkoljenom Sarajevu umnogome odredila njegov život i rad.

Kučuk kroz svoje stvaralaštvo nastoji usrećiti svu djecu svijeta i zaštititi njihova prava, a osnovno je pravo na život.

Fahrudin Kučuk, istaknuti bosanskohercegovački književnik i bajkopisac, objavio je 11 romana, zbirku pjesama, zbirku pripovjedaka, nekoliko pozorišnih tekstova te veliki broj edukativno-zabavnih slikovnica. Njegova trilogija Mračno kraljevstvo u recenzijama književnih kritičara upoređena je s Gospodarom prstenova. Dobitnik je brojnih priznanja, a dvaput je bio nominiran za prestižnu nagradu "Astrid Lindgren", koja se dodjeljuje u čast poznate švedske autorice romana Pipi Duga Čarapa.

Autorica filma je dugogodišnja TV novinarka, urednica i voditeljica Lejla Zvizdić.

TV-premijeru dokumentarnog film Lakonoga možete pogledati u programu Al Jazeere Balkans 19. novembra u 17:05 (repriza u 23:05), kao i na digitalnim platformama.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar