Stavovi |Ašimović-Akyol: Zašto su Macronove izjave o Bosni opasne?

Stavovi |Ašimović-Akyol: Zašto su Macronove izjave o Bosni opasne?

Piše: Riada Asimović Akyol/ AlJazeera

Prošle sedmice francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je još jednu izjavu koja je izazvala bijes na Balkanu. Ovog puta, stavio je Bosnu i Hercegovinu u vatru, rekavši u intervjuu za britanski magazin "The Economist": "Ako ste zabrinuti zbog ove regije, prvo pitanje nije ni Makedonija, ni Albanija, to je Bosna i Hercegovina. tempirana bomba koja otkucava odmah pored Hrvatske i koja se suočava sa problemom povratka džihadista"

Brojni bosanski političari, lokalni i strani analitičari osudili su Macronovu izjavu. To nije samo vrlo nekorektno i nepošteno, već je i politički neodgovorno i opasno, prenosi Radiosarajevo.ba.

Prvo, pogledajmo činjenice. Nakon izbijanja građanskog rata u Siriji i pojave Islamske države Irak i Levant (ISIL), oko 200 bosanskih državljana (0,017 posto bosanskohercegovačkog stanovništva) krenulo je u borbu.

Zna se da se oko 50 vratilo - 23 osobe osuđene su na ukupno 42 godine i osam mjeseci zatvora u 14 različitih slučajeva zbog putovanja u Siriju, dok se ostalim i dalje sudi.

Oko 50 ostaje u Siriji i Iraku, zajedno s oko 50 žena i više od 100 djece. Prošlog mjeseca je najavljeno da će ta država uzvratiti devet drugih boraca kako bi im sudilo za zločine.

Od 2011. godine nije bilo terorističkih napada na bosanskoj teritoriji i izvan konteksta Sirije i Iraka, nije dokazano izravno sudjelovanje bosanskih državljana u bilo kakvim takvim incidentima u inozemstvu - tj. Macronova zabrinutost zbog "džihadističke" prijetnje koja dolazi iz Bosne su preuveličane.

Ipak, od 2015. godine Bosna radi na razvoju rješenja radikalizacije, uključujući donošenje odgovarajućeg zakonodavstva, izgradnju institucionalnih kapaciteta, rad na programima obrazovanja, prevencije i deradikalizacije itd.

Također je važno naglasiti da su Bošnjaci (bosanski muslimani) uvijek prakticirali inkluzivni, lokalizirani oblik islama koji pozdravlja vjersku različitost. Tokom i nakon posljednjeg rata u Bosnu su preko stranih boraca uvedena neobična i prethodno nepoznata kruta tumačenja.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar