Ilidža: Pruga kapitalni projekat, gradit će se i žičara Hrasnica-Veliko polje

Ilidža: Pruga kapitalni projekat, gradit će se i žičara Hrasnica-Veliko polje

Jedan od najvećih kapitalnih projekata u historiji Općine Ilidža izgradnja tramvaj pruge Ilidža–Hrasnica uskoro počinje realizaciju. Pojas prema Butmirskoj cesti i dio koji vodi prema Hrasnici se "čuvao" jer se radi o zaštićenom koridoru predviđenom za tramvajsku prugu. Izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice zadnjih decenija prisutna je u raznim planovima razvoja Općine Ilidža, a  i Kantona Sarajeva.

Nakon dugogodišnjeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na predviđenoj trasi izgradnje, ali i izgradnje saobraćajnice i zelenog pojasa prema Hrasnici  stekli su se uslovi da se navedeni projekat realizira na zadovoljstvo građana Hrasnice, Ilidže, ali i Kantona Sarajevo, saopćili su iz Općine Ilidža.

Sigurno je da je projekat jedan od generacijskih projekata, koji će doprinijeti kvalitetnijem životu i radu u našoj lokalnoj zajednici, a koji je nakon obezbijeđenih preduslova, prepoznala i Vlada Kantona Sarajevo te uvrstila u svoju Strategiju razvoja do 2020, a danas je konačno dala saglasnost  za ovaj projekat u ukupnom iznosu od 46 miliona KM, navode iz Općine.

Općina Ilidža će svim svojim kapacitetima baš kao i do sada pružiti neophodnu podršku, a sve u cilju efikasnije i potpune relizacije izgradnje tramvajske pruge, naveli su u saopćenju.

Počeci planiranja realizacije ovog projekta datiraju iz vremena kada je u „Urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986-2015“ predviđen pojas za smještanje planirane dvokolosječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom tramvaja kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa „Famos“ u Hrasnici.

Glavni projekat tramvaj pruge Ilidža-Hrasnica povjeren je projektnoj kući „IPSA“ Sarajevo, a revidovan je od projektne kuće Saraj Inženjering d.o.o. 

Dužina projektovane tramvajske pruge iznosi ukupno sa svim kolosijecima 12.961,30 m i šest skretnica.

"Svakako je bitno napomenuti da je u toku realizacija projekta žičare Hrasnica-Veliko polje, što će uz izgradnju tramvajske pruge sigurno pored poboljšanja životnog okruženja samih građana privući i turiste izletnike,  ali i investitore koji će prepoznati ovaj infrastrukturni zahvat te puno lakše  donijeti odluku o dodatnim investicijama u našoj lokalnoj zajednici", naveli su iz Općine.

“Općina Ilidža zahvaljuje Vladi Kantona Sarajevo i cijeni njihovo razumijevanje  važnosti i vrijednosti  problema koji ćemo zajedno rješavati”  izjavio je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar