Duraković: Reis je autoritet, a ne moć

Duraković: Reis je autoritet, a ne moć

Akademik Esad Duraković za Preporod je kazao kako reisu-l-ulema, dakle Rijaset brine u prvom redu o vjerskom životu muslimana.

„Veoma je važno, uz to, da se Rijaset nikada ne vezuje za bilo koju političku partiju – čak ni onda kada se poklapaju njihovi pristupi, jer će politika uvijek nastojati da upotrijebi moralni autoritet Rijaseta.

Sama bit politike, kao takve, je u njenoj relativnoj nepouzdanosti, a bit vodstva IZ je u potpunoj konzistentnosti. Otuda je njihova autoritativnost bitno različita, i to u korist reisa kao stabilne vrijednosne vertikale. 

Prelazak iz jedne u drugu „sferu“ (reis-politika, ili u obrnutom smjeru) signalizira da je riječ o žudnji za moći, a ne za autoritetom; reis je autoritet, a ne moć, tako da i moćni ljudi (političari i drugi) u suštini osjećaju nadmoć takve vrste autoriteta koji se ne smije devastirati interesima partikularizma. 

Zatim, nužno je da Rijaset u svoje poslove/savjetovanje uključuje učene muslimane i izvan strurkuta Islamske zajednice: to je dragocjen uslov njenog intelektualnog i moralnog „provjetravanja“, kazao je Duraković.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar