Dobri čovjek, Enes |Bosna je veća od Evrope ili tajna stolačkog neimara

Dobri čovjek, Enes |Bosna je veća od Evrope ili tajna stolačkog neimara

Piše: Faruk Vele

Postoji ta tobože vječita dilema može li dobar novinar istovremeno biti i dobar čovjek, i obrnuto. Ona je u svojoj biti sasvim lažna, jer ako ste dobar čovjek, bit ćete i dobar novinar, ali i doktor, ili bilo šta drugo čemu, oplemenjeni istinskim vrijednostima ljudskog bića, nesebično posvetite svoj život, onome što je vaša istinska misija. 

O tome na tako jasan način svjedoče život i ukupno djelo Enesa Ratkušića, novinara, kolumniste, urednika, profesora, sociologa, dobrog čovjeka Stoca, Mostara, Blagaja i Hercegovine, koji je preselio na bolji svijet 20. juna prošle godine, prenosi Radiosarajevo.ba.

Enes je otišao tiho, onako kako je i živio. A živio je nenametljivo, posvećen radu i porodici, odgovoran prema društvu, državi, zajednici. Ozbiljan i duhovit, blag, ali i odlučan. Nije, kako napisa Meša Selimović, ličio na junaka, ali ga je prijetnjom bilo najteže uplašiti... Da, sve to, i mnogo više.

Kako bi njegova ostavština, koja je velika i značajna u našoj medijskoj i društvenoj stvarnosti, bila ispravno valorizirana, sistematizirana i otrgnuta od zaborava, kao emanet i nerijetko testament mnogima na jugu bosanskohercegovačke države i šire, u izdanju Centra za istraživanje i unaprjeđenje duhovne i kulturne baštine u Bosni i Hercegovini (CID - BiH) posthumno je objavljena knjiga u kojoj su sakupljene Ratkušićeve izabrane kolumne i eseji objavljivani u periodu od 1992. do 2018. godine, a pod nazivom "Bosna je veća od Evrope".

Ovo je iznimno pohvalan čin u našoj zajednici, jer odstupa od uobičajenog trenda "historije odbačenih" kod nas u kojima se veliko djelo ovdašnjih ljudi iz sasvim sitnih pobuda, zbog kompleksa, ličnih animoziteta i beznačajnih klanovskih potreba odbacuje, prešućuje ili negira, kao i tolike ličnosti iz bliže i dalje prošlosti ove zemlje. Takvo što bilo bi pogubno i za mnogo veće zemlje i narode od nas.

U tom svojevrsnom zaokretu u našoj medijskoj i intelektualnoj javnosti najveći doprinos su dali, ipak, Enesovi prijatelji. Oni su za potrebe izbora iz Ratkušićevih eseja i kolumni, zbog, kako vele, preglednosti i kontinuiteta objavljivanja, uvrstili dio tekstova koje je on napisao za "Ljiljan" (1993-2004), Islamske informativne novine "Preporod" (1992-2017), Al Jazeeru Balkans (2012-2014) i magazin "Stav" (2015-2018).

Ratkušić je kao profesor sociologije radio u Srednjoškolskom centru Stolac, Građevinskoj školi Mostar i na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru. Najveći dio radnog vijeka proveo je, ipak, kao urednik-novinar na RTV Mostar. Novinske tekstove objavljivao, osim u spomenutim medijima, i u magazinima "BH. Dani ", "Ujedinjena Bosna", "Zambak" i drugim izdanjima... Bio je urednik "Slova Gorčina".

Treba naglasiti da je, kako je istakao i urednik knjige Filip Mursel Begović, Enesova ukupna novinarska ostavština tri do četiri puta veća...

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar