Bezočne laži: Hrvatski mediji u akciji huškanja na Islamsku zajednicu

Bezočne laži: Hrvatski mediji u akciji huškanja na Islamsku zajednicu

Piše: Haris Ljevo

Glavni grad Bosne i Hercegovine ovog vikenda u centru je pažnje regionalne javnosti zbog održavanja prve bh. Povorke ponosa koju prate i dva kontraskupa.

Danima uoči održavanja parade vode se žestoke polemike za i protiv održavanja parade, koje su, za sticanje jeftinih političkih poena, iskoristile brojne političke stranke, ali i susjedne zemlje, o čemu najbolje svjedoči tekst državne novinske agencije Hrvatske (HINA), koji su prenijeli i brojni portali, a neki od njih poput Indexa, koji se etablira kao liberalni medij u Hrvatskoj, tekst su opremili i dosta zapaljivim naslovima.

„Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala je muslimanske vjernike da ne sudjeluju na nedjeljnoj homoseksualnoj Paradi ponosa u Sarajevu nazivajući je teškim grijehom, dok je na portalu Katoličkog tjednika objavljen komentar uz poziv na suzdržavanje od nasilja na tom skupu“, navodi se u uvodnoj rečenici Hininog teksta.

U cijelom Hininom tekstu nema ništa tačno, osim da su imami u svim bosanskim džamijama u petak tokom džuma namaza održali hutbu koja se tiče održavanja Parade ponosa. Međutim, za razliku od onoga kako Hina i Index pišu da je Islamska zajednica pozvala na huškanje na učesnike gay parade, istina je suprotna. Imami su pozvali muslimanske vjernike da ni slučajno ne učestvuju u bilo kakvom vidu nasilja nad pripadnicima ove populacije.  Na osnovu zaključka Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa sjednice od 15. augusta 2019. godine svi imami u Bosni i Hercegovini su na jučerašnjoj hutbi prenijeli stav Islamske zajednice o najavljenom okupljanju LGBTIQ osoba u Sarajevu. U poruci koju su imami prenijeli vjernicima u svim džamijama se kaže:

„Na osnovu upita velikog broja vjernika i vjernica o stavu Islamske zajednice prema najavljenom javnom okupljanju LGBT populacije, Vijeće muftija podsjeća vjernike na svoj zaključak sa pete redovne sjednice održane u Sarajevu 16. decembra 2015. godine u kojem se kaže kako islam afirmira brak i porodicu, podstiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva. Prema učenju islama brak je ugovor o zajedničkom životu između muškarca i žene zaključen uz obostrani pristanak s ciljem osnivanja porodice, moralnog uzdizanja i zadovoljenja materijalnih, tjelesnih i duhovnih potreba među supružnicima i njihovim potomstvom. Također, skrećemo pažnju vjernicima da nijednom pojedincu, ma ko bio, nije dozvoljeno nasilje prema bilo kojem čovjeku zbog njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije“, navodi se u hutbi koju su imami pročitali u svim bosanskim džamijama.

Pored Islamske zajednice svoj stav o održavanju Parade ponosu dala je i Katolička crkva u BiH.

„Homoseksualnim paradama se navodno traže „prava“ za homoseksualce te ih se izjednačava s ljudskim pravima. No, odviše je jasno kako, prema crkvenom nauku, jedno s drugim nema bitne veze. Crkva, kako se može vidjeti, ne banalizira seksualnost nego ju u cjelokupnosti osobe promatra kao Božji dar. Zbog toga poziva čovjeka na čistoću glede spolnosti te ističe da postoje tri oblika ove krjeposti: jedna je bračna, druga udovička i treća djevičanska. „Ne hvalimo jednu od njih isključujući druge“ (usp. KKC 2349). Sve izvan toga, najšire kazano, predmet je grijeha. Stoga, Katolička Crkva nikada neće moći poduprijeti bilo kakve zahtjeve koji u temelju imaju relativiziranje pa i amnestiranje grijeha. Odatle ne može poduprijeti ni homoseksualnu paradu niti joj naći opravdanje. Zaključno se može konstatirati kako je održavanje ove manifestacije u Sarajevu, sramota za ovaj grad, ali istodobno naglasiti kako bi još veća sramota bilo da u, ne daj Bože, neredima zbog iste, netko strada“, navedeno je iz Katoličke crkve.

Kako se može vidjeti iz stavova Islamske zajednice i Katoličke crkve, obje ove religijske zajednice u BiH slažu se da je homoseksualnost prema njihovim propisima grijeh, ali su pozvale svoje vjernike da se suzdrže od nasilja prema pripadnicima gay populacije.

Hrvatskim medijima sve to nije bilo bitno, već su tekst i naslove pisali prema svojim ličnim stavovima sve u želji kako bi BiH, prije svega Islamsku zajednicu prikazali kao netolerantnu i spremnu na nasilje.  Za razliku od Islamske zajednice BiH koja u svom stavu poštuje najviše demokratske standarde, hrvatski mediji pali su na ispitu profesionalnosti.  Također, mediji u Hrvatskoj očigledno razočarani tolerantnim stavom Islamske zajednice i pozivom na nenasilje, razotkrili su stvarne namjere satanizacije koje opet nemaju veze za profesijom već sa nekim drugim, mnogo opasnijim ciljevima. Istim onim kakve u BiH izmišljajući desetine hiljada terorista želi ostvariti politika zvaničnog Zagreba.  Srećom, za sada bez uspjeha

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar