Samo domaće: BiH ukinula uvoz svježih gljiva za 100 posto!

Samo domaće: BiH ukinula uvoz svježih gljiva za 100 posto!

Zahvaljujući proizvodnji komposta za uzgoj gljiva u Gradačcu, domaći proizvođači su ukinuli uvoz svježih gljiva za 100 posto. Ujedno je to bila prilika samozapošljavanja koju su iskoristile pretežno porodice iz ruralnih sredina, prenosi Federalna TV.

Osnivanjem Grupacije proizvođača komposta i gljiva u Privrednoj komori Tuzlanskog kantona mnogi su hobi gljivarstva preokrenuli u ozbiljnu profesiju. Danas je to na zavidnom nivou, s obzirom na činjenicu da u našoj zemlji više nema uvozne svježe gljive.

„Mi smo uvozili preko hiljadu tona svježe gljive, međutim sad smo taj uvoz sveli samo na konzervirane šampinjone, a ostalo se u svježem stanju možemo reći proizvodi u BiH“, kaže Senad Hećimović, savjetnik za proizvodnju komposta za uzgoj gljiva.

Domaći proizvođači su u tome  uspjeli zahvaljujući gradačačkoj firmi za  proizvodnju komposta, kapaciteta od pet hiljada tona. Na taj način, i uvoz komposta je smanjen za 30 posto, dok se ostatak uvozi iz Mađarske.

„Proizvodnja je teška, znači,onaj ko se odluči da se time bavi mora se 100 posto posvetiti“, kaže Akif Halilčević, uzgajivač šampinjona iz Tuzle.

„Mi moramo raditi više na novčanim podrškama i razvoju strategije“, rekao je Suad Selimović, sekretar Udruženja.

Podrške od vlasti ima ali je nedovoljna, posebno za razvijanje ove profesije.

„Mi dan danas nismo u situaciji da se bavimo preradom gljive, jer jednostavno nemamo dovoljno kapitala  kvalitetnog i ne možemo zalediti sredstva da bi konkurirali uvoznoj gljivi koja nam dolazi iz vana, najvećim dijelom iz Kine“, dodaje Hećimović.

Gljivari sa područja Tuzlanskog kantona pretežno se bave uzgojem šampinjona, bukovače ali i šitaki gljive, te se za sada sve količine uredno distribuiraju na tržište BiH. Sa malo više sluha od nadležnihorgana  i neophodnih ulaganja, i ova grana poljoprivrede bi mogla biti na većem nivou.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar