GEOPOLITIKA | Šta znači Dodikovo 'ići do kraja'?

GEOPOLITIKA | Šta znači Dodikovo 'ići do kraja'?

Piše: Edin Subašić

Ono što se upravo događa u BiH uvod je u kulminaciju i rasplet geostrateških preslagivanja zona uticaja u regiji Balkana. Politički konflikti domicilnih „reprezentacija“ samo je površinski pojavni oblik sudara interesa velikih igrača na „šahovskoj ploči“, u ovom slučaju SAD i relevantnih članica EU sa jedne strane, te Rusije i Kine sa druge, prenosi Al Jazeera Balkans.

Posljednjih sedmica evidentna je diplomatska ofanziva ambasadora i dužnosnika upravo tih zemalja. Naravno da su hitne misije Matthewa Palmera, reakcije iz NATO-a u Briselu i Sarajevu te uticajnih ambasada izazvane brigom za vlastite pozicije u BiH. Zakašnjelo ili ne, vidjećemo.

Pri tome su partikularni interesi Srbije, RS, Hrvatske i probosanskih strana u BiH koje zastupaju državni interes tek sekundarni sadržaj temeljnog interesa moćnih činilaca. Također, domaći političari tek su produženi instrumenti stvarnih aktera. Loša vijest u aktuelnoj situaciji je da je BiH pri tome „mjesto sudara“ pa bi i eventualna eskalacija štetila upravo ovoj zemlji.

Ka Zapadu ili Istoku

Razlog oko kojeg je u utorak došlo do očekivanog raspada međustranačkog sporazuma SDA-HDZ-SNSD zapravo je suština konflikta – BiH ide ili ne ide u NATO! Na višoj geopolitičkoj ravni to je dilema – da li BiH klizi u zonu uticaja Rusije (i Kine) ili će u budućnosti činiti kompaktni teritorij NATO-a u čijoj slagalici, izuzimajući deklarativno neutralnu Srbiju, na Balkanu još samo nedostaje „puzzla“ BiH.

Slijed koji su protekle dvije godine započele Crna Gora i Makedonija čini logičnim i uključenje BiH. Međutim, opstrukcije koje nisu uspjele u te dvije zemlje, u BiH su dovele do blokade procesa. U Crnoj Gori nije uspio državni udar u ruskoj režiji, dok je u Makedoniji pametno vođena državna politika izbjegla sve zamke destabiliziranja i režirane nerede.

Za razliku od BiH, u ove dvije zemlje je i podrška NATO-a i posebno SAD, bila konkretna i značajna, a procesi integracije u Savez ubrzani. Nasuprot toga, u BiH je NATO unatrag 10-12 godina (još od samita u Talinu) razvlačio proces pridruživanja namećući državi irelevantne uslove.

U međuvremenu je rastao ruski uticaj, najprije u Srbiji, a zatim u RS, gdje je Milorad Dodik najdirektniji eksponent ruskih interesa u regionu iz čega on i crpi političku moć i smjelost da se vrlo nediplomatski ophodi prema predstavnicima Zapada te glumi velikog zaštitnika Srba i RS-a. U zamjenu za zastupanje ruskog protivljenja ulasku BiH u NATO Dodik je dobio obećanje ruske podrške za secesiju RS-a od BiH.

U pozadini je naravno i snaga ruskog kapitala kojim Moskva, osim Dodikove, osigurava i lojalnost Dragana Čovića, zatim i jedne grupacije tehnomenadžerskih tajkuna i političara u Hrvatskoj.

Diplomatska bitka

Rusija je posljednjih godina brižljivo i planski gradila ekonomsku, obavještajnu, paravojnu i političku infrastrukturu zauzimajući teren za koji je NATO smatrao da mu prije ili kasnije prirodno pripada.

Međutim, u utorak je u Predsjedništvu BiH postalo jasno da BiH neće moći u NATO bez dodatnih akcija Washingtona i Brisela, a vrlo je izvjesno da niti Moskva nije bez spremnih poteza. Stav Moskve ilustruje scena od prije par dana kada Dodik na Jahorini izgovara da „neće glasati za ANP i NATO i da će u tome ići do kraja“, a pri tome ruski ambasador Aleksandar Ivancov to odobrava klimanjem glavom.

Prethodna izjava Ivancova Dodiku i nije ostavila prostora za drugo. "Članstvo BiH je pitanje za vlasti u BiH. Osnova mog rada u BiH je nemiješanje u unutrašnje odnose, za razliku od nekih mojih partnera u BiH. Pitanje ANP-a je komplicirano i podijelilo je državu, ali je moguć dijalog na tu temu. Zahtjev da se što prije riješi to pitanje nije produktivan,“ rekao je Ivancov.

Između redova čitaju se tri stvari: diplomatska bitka je evidentna, moguć je dijalog upravo među stranim faktorima i žurba nije produktivna, a to je zahtjev za odgažanje odluke o ANP-u.

No, šta bi moglo značiti Dodikovo – ići do kraja? Agresivni politički blef ili stvarna prijetnja? Ovo je ipak najvjerovatnije ruska poruka upućena preko bosanskog "glasnogovornika“ Dodika – da se Washington i Brisel za rješavanje „bosanskog pitanja“ trebaju obratiti Putinu, a ne lokalnom diktatoru. U protivnom, već uspostavljena infrastruktura u RS-u mogla bi biti iskorištena za izazivanje nereda i stvaranje krize u kojoj se tek onda neće moći nastaviti euroatlantski proces!

Iako je dosad sve bilo samo demonstrativno, zveckanje oružjem, turiranje novih policijskih oklopnjaka po Banjaluci, puštanje informacija o ruskim instruktirma u bazi MUP-a RS, špartanje motorista „Noćnih vukova“ po BiH... sve je to poruka da RS ima potencijal za izazivanje međuentitetskog konflikta. Opet kontrolirano, u posljednje vrijeme sa fantomskih portala puštaju se i vijesti da srpska djeca već odlaze u paravojne kampove u Rusiji i Srbiji a da srpski dobrovoljci ratuju u proruskim jedinicama u Ukrajini.

Sve je to sigurnosno-politička igra odvraćanja NATO-a od uvlačenja BiH i poruka da Moskva neće odustati kao u slučaju Crne Gore i Makedonije, dok ne ostvari svoje određene interese. I to ne na Balkanu!

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar