"OSA je neprijateljska organizacija koja radi na štetu srpskog i hrvatskog naroda"

"OSA je neprijateljska organizacija koja radi na štetu srpskog i hrvatskog naroda"

Piše: Avdo Avdić

„OSA je neprijateljska organizacija koja radi na štetu srpskog i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini“, kazao je 12. jula 2017. godine predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obraćajući se novinarima u mostarskim prostorijama HDZ-a BiH5. 

Dragan Čović potvrdno je kimnuo glavom i još samo dodao da „Obavještajno sigurnosna agencija BiH ne radi dobro svoj posao“. Tada je još uvijek bila aktualna afera „Ušće“ koju je u javnost plasirao Nenad Stevandić, tada zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, objavljujući dokument Obavještajno sigurnosne agencije BiH u kojem je razrađena operativna akcija usmjerena protiv upada srbijansko-ruskih obavještajaca u BiH, prenosi Žurnal.

„OSA prisluškivala zvaničnike Srbije“, tvrdili su tog januara 2017. godine  mediji pod kontrolom Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Dodik i Čović su zahtijevali hitnu istragu, SNSD-ov kadar Nikola Špirić je sazvao hitnu sjednicu parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno sigurnosne agencije BiH. No, kada  nije uspio potvrditi navode svojih stranačkih šefova da je OSA prisluškivala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Špirić je krivotvorio zaključke Komisije, što smo tada i dokumentovali u Žurnalu. Upravo zbog toga, 26. jula 2017. godine Špirića je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH smijenio s funkcije predsjednika i člana Komisije za nadzor nad radom Obavještajno sigurnosne agencije BiH. 

Hrvatski medijski servis (HMS) dan kasnije je donio tekst pod naslovom : „Špirić: OSA-u pokušavaju pretvoriti u bošnjačko-muslimansku službu“. Tužilaštvo BiH kojim je i tada, kao i sada, rukovodila Gordana Tadić, nikad nije uzelo u razmatranje krivičnu prijavu koju je Obavještajno sigurnosna agencija BiH službeno podnijela protiv Dragana Savića, vazača bivšeg zamjenika direktora OSA-e Riste Zarića, koji je sporni dokument o akciji Ušće iznio iz Agencije. 

Dva mjeseca nakon okončanja afere Ušće, u okviru koje su zvaničnici Republike Srpske tvrdili da OSA prisluškuje zvaničnike Srbije, iz zapadnog susjedstva je došla nova afera. 

„OSA prisluškuje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića“, objavio je u septembru 2017. godine hrvatski tjednik Nacional.

Objavljujući službeni dokument OSA-e o vezama hercegovačkih biznismena i političara sa ruskim obavještajcima, Nacional je ustvrdio kako „Obavještajna služba BiH  vodi specijalni rat protiv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH“.

Pet dana kasnije u Sarajevo je doputovao direktor hrvatske obavještajne službe SOA koji se sastao sa direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem.

„Nije bilo prisluškivanja“, glasio je naslov teksta objavljenog 26. septembra 2017. godine.

Mart je 2018. godine bio kada je odlukom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH vođama ruskih „Noćnih vukova“ i članovima proruske organizacije Srbska čast zabranjen ulazak na teritoriju BiH zbog sumnje da su opasnost po nacionalnu sigurnost. Inače, Putinovom bliskom prijatelju i vođi bajkerske skupine Noćni vukovi, Aleksandru Zaldostanovu zabranjen je ulazak u mnoge zemlje Evropske unije zbog njegovih terorističkih akcija u Ukrajini. Zaldostanov se nalazi i na crnoj listi SAD-a. Nakon što mu je zabranjen ulazak u BiH, oglasila se ruska ambasada u BiH.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar