Brammertz: Negiranje i glorifikacija destabilizuju region i sprečavaju pomirenje

Brammertz: Negiranje i glorifikacija destabilizuju region i sprečavaju pomirenje

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne kaznene sudove Serge Brammertz obratio se danas u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u vezi s aktivnostima Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, javlja N1.

U svom obraćanju osvrnuo se i na problem negiranja genocida i glorifikacije zločina, čemu smo sve više svjedoci.

– U vezi s bivšom Jugoslavijom, prvi put sam vas o ovoj temi obavijestio prije pet godina. Na žalost, od tada se situacija dramatično pogoršala. Ne može se tolerisati to da je, koliko prošle sedmice, jedan ministar u vladi nazvao genocid u Srebrenici lažnim, dok je jedan član parlamenta čestitao Ratku Mladiću na genocidu, za koji je rekao da je bio briljantna vojna operacija. Istina je da je tokom sukoba bilo neizrecive ljudske patnje, koju su prouzrokovali lideri koji su koristili strah, podjele i mržnju. Niko nije ostao nepovrijeđen, ni u BiH, ni u Hrvatskoj, ni na Kosovu, ni u Srbiji. Negiranje zločina uzrokuje duboku bol žrtava. Njihove patnje su ogromne, a neki su ipak odlučni da ih još više vrijeđaju i muče – kazao je Brammertz u obraćanju Vijeću sigurnosti.

Prema njegovim riječima, glorificiranje zločina i zločinaca ostavlja posljedice i na mlade, jer ono što uče od starijih ih razdvaja, umjesto da ih okupi zajedno.

– Negiranje i glorifikacija destabilizuju region i sprečavaju pomirenje. Zbog toga, kako bi započelo kretanje naprijed, glorifikacija mora prestati. Negiranje zločina ne smije se nastaviti. Hitno je potrebno političko predvodništvo na najvišim nivoima.

Važne lekcije se mogu naučiti od Ruande. Svake godine, ruandski narod zajednički tokom 100 dana komemoriše sve žrtve genocida i obnavlja svoju riješenost da osigura da se takvi zločini više nikada neće ponoviti. Međunarodna zajednica iznevjerila je žrtve u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji ostavši po strani kada su bili činjeni zločini. Ne smijemo ih ponovo iznevjeriti sada time što nećemo dići glas protiv negiranja i glorifikacije -poručio je glavni tužilac MMKS-a.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar