Nožica i Ademović: Bojimo se da naši klijenti "ne nestanu", Turska neosnovano traži izručenja

Nožica i Ademović: Bojimo se da naši klijenti "ne nestanu", Turska neosnovano traži izručenja

Advokati Nedim Ademović i Senka Nožica danas su u obraćanju javnosti iznijeli svoje stavove u vezi s pravnim položajem turskih državljana u našoj zemlji, a čije izručenje traži Republika Turska.

Riječ je o zahtjevu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je iznio prilikom boravka u našoj zemlji prošle sedmice, prenos NAP.

Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da se predsjednik Turske tokom posjete Sarajevu raspitivao za "gulenovce" u BiH.

„Veliki su pritisci na institucije BiH da izruče turske državljane. BiH odbijajući da, neosnovano, izruči turske državljane odbranila bi svoju međunarodnu poziciju.

Sud BiH je već dva puta odbio izručiti turske državljane, jer prema odluci UN-a i međunarodnih institucija FETO nije teroristička organizacija. Evropski sud za ljudska prava presudio je da godinama FETO postoji u Turskoj i da nije teroristička organizacija“, kazao je Ademović.

“Bojimo se za njihovu sudbinu, da i oni ‘ne nestanu’. Možda je njihova sudbina dio dogovora o ekonomskim ulaganjima BiH-RS-Turska?!”, rekao je Ademović, prenio je portal Klix.ba.

Senka Nožica je kazala da je u Služba za poslove sa strancima stigla obavijest da su državljanima Turske ukinuti važeći pasoši i da ih mogu zamijeniti u ambasadi. 

„To bi bio začarani krug i sigurno da ne bi dobili druge. Mi se spremamo za svaki scenarij“, istakala je Nožica napominjući da "protiv naših klijenata nije vođen nijedan postupak ni u Turskoj, a ni u BiH zbog čega bi im bio poništen pasoš”. 

Napomenuli su da njihovi klijenti (zastupaju sedam osoba op.a.) nisu ni bili u Turskoj tako da nisu ni mogli učestvovati u puču koji se u Turskoj dogodio 2016. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar