Komemoracija za 33 žrtve genocida u Srebrenici (UŽIVO )

Komemoracija za 33 žrtve genocida u Srebrenici (UŽIVO )

U Memorijalnom centru Potočari održava se komemoracija povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici gdje će u Memorijalnom centru Potočari biti ukopane 33 identifikovane žrtve genocida. Intoniranjem himne BiH počela je komemorativna sjednica. U Potočarima je dosad ukopano 6.610 žrtava genocida. 

U Potočare su danas došle brojne delegacije iz BiH, ali i regiona. Osim članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšić, tu su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić, ministri u Vladi FBiH, premijer KS Edin Forto, predsjednici SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik LDP-a Srbija Čedomir Jovanović, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark, ambasadori brojnih zemalja među kojima i SAD-a Eric Nelson, delegacije Turske. U Potočare je došao i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius.

Majke Srebrenice, članovi porodica, preživjele žrtve, hiljade građana, učesnika memorijalnih pohoda iz BiH i cijelog svijeta danas su u Potočarima. 

12:04 Talat Džaferi, predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije kazao je da biti danas na mjestu koje odjekuje tišinom najglasnijom na svijetu je bolno.

„Treba biti jak i odati poštu znanim i još neotkrivenim. Da se ne zaboravi i da se više nikada ne ponovi. Živimo obilježeni pojmom da je Balkan bure baruta i da ovdje može uvijek izbiti sukob. Previše krvi se prolilo, previše suza, previše nepovratno izgubljenih života, a toliko mnogo smo mogli imati. Imam nadu i optimista sam da se regija mijenja na bolje. Nove genearcije političara su rođene širokog uma. Moja poruka je svima koji su aktivno uključeni u donošenje oduka, da se iskreno i maksimalno posvete regiji. Imamo ljudsku i moralnu odovornost da se nikad ne zaboravi i da se nikad ne ponovi. 

12:03 Mehmet Kasapouglu, ministar sporta i omladine Turske kazao je na 24. godišnjicu genocida u Srebrenicu koji je u historiju ušao kao crna fleka prodicama žrtava želim poželjeti sabura i snage da istraju.

„U Srebrenici je izvršen genocid i imamo presudu o tome. U ime Turske najstrašnije proklinjem ovaj zločin i nadam se da će svi počinioci biti kažnjeni. Neopisivu patnju koja se desila mi i danas najdublje osjećamo u dušama is srcima. Naš predsjednik je 9. jula u Sarajevu odao počast ubijenim Srebreničanima. Tada su ispraćena 33 pronađena šehida. Danas ćemo mi biti na dženazi. 

Svi imamo obavezu da se ovakve strahote više nikada ne ponove. Moramo odbaciti govor mržnje koji rađa mržnju, moramo poštivati tuđa uvjerenja i poticati dijalog i kompromis. Ovo ne smije ostati samo na riječima. Javnost civilna društva, privatni sektor i međunarodna zajednica snose dio odgovornost za budućnost ovog dijela svijeta.
Alija Izetbegović kralj mudrosti je rekao genocid koji se zaboravi ponovit će se, zato moramo koračati istinski i odlučno i ne zaboraviti. Znam da ne postoji niti jedna riječ da obuhvati ovu bol. Ništa ne može vratiti one koji smo izgubili. Ipak moramo nastaviti raditi na podizanju mira i bratstva. Moramo liječiti naše rane.

Svi snosimo odgovornost da se na ovim prostorima ostvari mir i blagostanje. 

11:50 Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH kazao je da danas odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici. 

„24 godine majke Srebrenice žive bez muževa, braće, sinova koji su stradali u sitematskom i masovnom ubijanju. Toliko pitanja koja ostaju neodgovorena o njihovim najmilijim. Naše misli su sa njima, ali i sa preživjelima. Srebrenica je duboka rana koja se uvijek iznova otvara kada se odgovornost za zločine koji su počinjei umanjuje i zločinci glorificiraju. Negiranje genocida i revizionizam su direktno u suprotnosti sa vladavinom prava. Ponovo pola vijeka kasnije ono se ponovilo nakon Holokausta. Priznanje genocida u Srebrenici ni na koji način ne umanjuje počinjene zločine na drugim mjestima, neki čak i u blizini. Pozivam političke lidere da stvaraju okruženje koje će omogućiti pomirenje i da se prevaziđe naslijeđe rata. Poštivanje temeljnih ljudskih prava je nešto što je u samom scru naših demokratija. Odajem počast i sjećam se žrtava Srebrenice", kazao je Wigemark.

11:44 Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove kazao je obraćajući se porodicama žrtava i Majkama Srebrenice da će na početku prenijeti pozdrave sudija i drugih dužnosnika iz Haga.

„Duhom su svakako tu. Prenosim vam izraze najdubljeg saučešća. Prije dvije godine obratio sam vam se kao posljednji predsjednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju. Danas vam se obraćam u novom svojstvu., Haški tribunal i institucija koja ga je naslijedila već više od 25 godina osiguravaju međunarodnu oravdu. Zahvaljujućči tom radu nepovratno se promijenio historijski aspekt. Oni koji su najodgovorniji za zločine su izvedeni pred lice pravde i utvrđene su sveobuhvatne historijske evidjenicje, a oni koji su stradali konačno su dočekao i ukop.

Danas godinu i po dana nakon zatvaranja Haškog tribunala ponosan sam što smo uradili sve što je bilo u našoj moći. Presude Haškog tribunala su utvrdile da djela na ovom području je genocid, da je planiran i sistematski i brutalno provođen u samo nekoliko dana, a njegov rezultat je preko 8.000 mrtvih. Njihova tijela su bacana u masovne grobnice, pa su iskopavani u sekundarne i tercijarne.

Nedavno u martu ove godine Mehanizam je donio važnu presudu da je genocid počinjen.   

"Pored svega što ste preživjeli trpite bezdušne uvrede da se genocid nije desio uprkos presudama. Vi znate koliko je ostrašćena ova kampanja negiranja i kako je u skorije vrijeme dobila zamah. Ne mogu zamisliti koliko je to teško za vas. To je jedan od načina da se nastavi genocid. Koristi se za političke pone onih čiji prilog ide postojanje podijeljene BiH, da ostanu u prošlosti. zaustavimo negiranje genocida i holokausta., Oni koji negiraju genocid su oni koji žele da ostvare korist od zatavaranja Haškog tribunala. Zaboravili su da će Mehanizam ostati uz vas. Rezidualni mehanizam i ja kao predsjednik imamo obavezu i dužnost da obranimo istinu i presude, ja vas uvjeravam da ćemo to uraditi", kazao je Agius

11:25 Nedžad Avdić, preživjela žrtva genocida obratio se na današnjoj komemoraciji.

"Mi koji smo pronašli i ukopali svoje najmilije znamo da će to danas prodicama donijeti olakšanje. Samo trenuci su me dijelili da mi tijelo bude zakopano u masovnoj grobnici i da mi mezar danas bude ovdje.  Ja sam greška sistema vojnika koji je odbio da prekontroliše da li su svi strijeljani. Moja duboka moralna obaveza je svjedočiti o tome, pogotovo u jednoj insitutucionanoj kampanji negiranja genocida. Ubijani su samo zato što su stajali na putu onima koji su htjeli realizovati svoje političke projekte, zato štio su neki mislili da nema dovoljno mjesta za sve nas. Sjećam se kada su nam ruke vezali i izvodili na masovne egzekucije nisu nas za imena pitali. Imali smo pravo samo da budemo ubijeni. Moji drugovi, moje komšije, moji profesori ubijeni su. I onda kažu to nije bio genocid. Preživjevši taj pakao mislio sam da mogu pobjeći od te stvarnosti i da te krvave scene ostavim iza sebe. To nije moguće. Bio sam mlad i nisam svjestan posljedica koje me proganjaju i tako će biti dok hodam i dišem. Sa ovog mjesta vam govirm da je za neke Srebrenica prošlost, ali za nas je život. Mi žrtve imali smo nadu da će Dejton donijeti mir i popraviti stanje, ali je to bila iluzija. Srebrenica je prepuštena onima koji ni nakon 24 godine ne prestaju negirati genocid i veličati zločine. Ne samo da se negira genocid, već i jezik, kultura, historija, naše naslijeđe, identitet. Nama žrtvama šalje se signal da se zločin isplatio. Kada o oprostu budu počeli govoriti zločinci i njihovi sljedbenici onda će to biti znak da su stvari krenule nabolje. Vjerujem da će na kraju istina pobijediti".

11:20 Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora kazao je da su danas potrebni samo šutnja i molitva.

„Smiraj nalaze 33 žrtve, a nama ostaje u amanet da tragamo za više od 1.000. Pozivamo komšije da nam u tome pomogne i uzdignu se iznad stereotipa. Podsjetit ću vas na presude. Srebrenica je aksiom koji se ne dokazuje. 8372 ubijena su dokaz. Srebrenica je ime koje je u svijetu prepoznato kao mjesto zla iz 1995.“, kazao je Fejzić.

On je kazao da oni koji ne razumiju šta se desilo u Srebrenici imaju zatrovano srce.

„Pozivamo visokog predstavnika da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida“, dodao je Fejzić. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar